Hírforgó, Jegyzet, Képgaléria, Magazin, Média

Tovább gazdagodott a Mini Magyarország makettpark

Szombaton Déva várának szépséges makettjével tovább gazdagodott a szarvasi Mini Magyarország makettpark.


 

Dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár, valamint Bukovinszky Béla, a Mini Magyarország makettpark vezetője 2015. augusztus 8-án ünnepélyesen leleplezte Déva várának makettjét. A szarvasi Mini Magyarország meghívására az ünnepélyes átadón részt vettek a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei is, a nap jegybevételét pedig az alapítvány számára ajánlotta fel a makettpark.

A szarvasi Mini Magyarország makettpark már idén tavasszal mintegy tucatnyi, határon túli épület makettjével bővült. A történelmi Magyarország közepén, Szarvason található interaktív makettpark most egy újabb erdélyi épülettel lett gazdagabb.

A szarvasi Mini Magyarország az augusztus 8-i ünnepélyes makettátadás apropóján a makettpark teljes napi bevételét, valamint a magánszemélyektől érkezett adományokat a dévai Szent Ferenc Alapítvány számára ajánlotta fel. A több százezer forintos adományt a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei vették át augusztus 8-án este a Szarvasi Vízi Színházban.

A szarvasi makettparkban számos, a történelmi Magyarország területén, többségükben Erdélyben álló építmény minden apró részletében megegyező kicsinyített mása látható. A történelmi és kultúrtörténeti jelentőségű erdélyi épületek között megtalálható a csíksomlyói kegytemplom, a vajdahunyadi vár, a segesvári óratorony, a marosvásárhelyi városháza épülete, valamint a törcsvári kastély is, amelyet a népnyelv gyakran Drakula váraként emleget.

A makettpark a legújabb, Déva várát ábrázoló makettjével, illetve az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően rengeteg interaktív maketteken és mozgó vasútmodellen keresztül mutatja be hazánk történelmét és kultúrtörténeti örökségét. Ennek köszönhetően az ország legnagyobb szabadtéri minivasút-hálózatával rendelkező makettpark kiváló terepet biztosít iskolás csoportok számára kihelyezett történelemórákhoz.

* * *

A finoman kidolgozott makett apropóján érdemes néhány érdekességet felidéznünk a Kőmíves Kelemen népballadában is megénekelt erősség krónikájából.

A vár legősibb falait a dákoromán történetírói iskola Decebál dák király építkezéséhez köti. Más felfogás szerint a rómaiak építettek itt először castrumot. Magyar vonatkozású tény, hogy a várat 1241-ben a tatárok felégették, kivonulásuk után IV. Béla újjáépítette. 1267-ben Csák Máté fia Péter a vár alatt legyőzött egy jelentős kun sereget. 1444-ben Déva várát Hunyadi János kapta meg I. Ulászló királyunktól. Az adományt 1453-ban 56 faluval együtt V. László megerősítette.

Egy különleges családi csetepaté is fűződik Déva várához. 1634-ben a későbbi „Murányi Vénusz” Széchy Mária – akkor ifj. Bethlen István özvegye – férjhez ment rozsályi Kun István köznemeshez. A dévai udvarházban volt a lagzi, majd Tasnádra költöztek. Azonban a házasság balul ütött ki, a szépasszony egy nap nyeregbe pattant és Dévára szökött. A Várhegy (371 méter magas!) alatti Magna Curia nevű udvarházba költözött. Egy éjszaka az elhagyott férj 150 lovassal az udvarházat megrohanta, azonban Széchy Mária a várba menekült, s onnan kemény tűz alá vette Kun István katonáit. Mire a férj lógó orral elvonult a falak alól…

1704-ben Csáky András kuruc kapitány 3 hónapig védte falait a labanc ostrom alatt, mire kénytelen volt feladni.

1784-ben a Hunyad megyei huszárok Dévánál megverik Horia és Closca magyarirtó haramiáit. 56 lázadót – akik főként a vármegye kincstári tisztjeit és papjait gyilkolták – rögtönítélő bíróság ítéletével kivégeztetnek. A lázadás három vezére közül később az elfogott Crisan a börtönben öngyilkos lett, míg Horeát és Closcát 1785. február 18-án nyilvánosan törték kerékbe Gyulafehérvárott.

1817-ben I. Ferenc király és felesége, Karolina Krisztina erdélyi útjuk során felkeresték a fenséges romokat. A király 216 000 forintot szánt rendeletében a vár kijavítására, amely 12 esztendőn át tartott.

1848-ban Bánffy János, majd Forró ezredes honvédcsapatai ostromolták sikeresen a mindössze 200 fő osztrák katona által védett erősséget. 1849. augusztus 18-án az utolsó erdélyi honvédcsapatok itt tették le a fegyvert Beke ezredes vezetésével.

A város szülötte Dévai Bíró Mátyás, híres református prédikátor. 1597-ben dévai fogságában halt meg Dávid Ferenc, Erdély első unitárius püspöke.