Hírforgó

Befejeződött a geotermikus rendszer fejlesztése Szarvason

Befejeződött a Szarvasi Geotermikus Rendszer fejlesztése, jelentette be Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere a projekt záró rendezvényén.


A „Szarvas Városi Geotermikus rendszer fejlesztése, I. ütem” című projekt bruttó összköltsége 807 millió forint volt, amelyhez a város bruttó 686 millió forint európai uniós támogatást kapott, ez a teljes költség 85 százalékát teszi ki. A projekthez szükséges önerő, amely a teljes költség 15 százaléka, bruttó 121 millió forint volt. Ehhez Szarvas Város Önkormányzata 70 millió forint összegű EU Önerő Alap támogatást is elnyert. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Megvalósítási időszak:

  • Kivitelezés- mélyépítés: 2013.10.08- 2014.11.05.
  • Kivitelezés-gépészet: 2015.04.27-2015.10.15 

Szarvas_geotermia3

A szarvasi geotermikus rendszert, amely meleg vizet és fűtési energiát biztosít a csatlakozott épületek számára, húsz éve építették ki. Az elmúlt két évtized során a hálózat elavult, és elkerülhetetlenné vált a felújítása, amelyet Szarvas Város Önkormányzata két ütemben hajt végre. Az első, most záruló ütemben teljesen felújították a rendszert, valamint újabb, önkormányzati tulajdonú intézményeket is bekötöttek. Így a már korábban is geotermikus energiát használó intézmények – a Szarvasi Szakorvosi Kft., a Szarvasi Járási Hivatal (régi Polgármesteri Hivatal épülete), a Fő téri Általános Iskola, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon, a Szent Klára Gyógyfürdő valamint a Cervinus Teátrum és Művészeti Nonprofit Kft. (művelődési központ) – mellet további tíz használja mostantól a geotermikus rendszert. Az újonnan csatlakozott intézmények a következők: Önkormányzati Üdülő, GYSzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma- – tanműhely, GySzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Városi Sportcsarnok, Városi Könyvtár, Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás Szociális és Gyermekjóléti Intézmény Központja és Szarvas Város Bölcsődéje, Szarvas Város Óvodája valamint a Mittrovszky-kastély.

A kivitelezés a mélyépítési munkálatokkal vette kezdetét, amelynek keretében 5.500 méter nyomvonalon összesen közel 11.000 méter hőszigetelt, korrózióálló, különböző átmérőjű acélcsőrendszer került kiépítésre. A felújítás második szakasza –melynek keretében a gépészeti munkákat végezték el –idén tavasszal kezdődött. Ennek keretében 16 alhőközpontban folytak a munkálatok és összesen 22 hőcserélő került beépítésre. A termelőkút gépészeti elemeinek szerelési munkálatai keretében beépítésre került egy 5 köbméteres új tárolótartály, két darab továbbító szivattyú és egy indukciós térfogatáram mérő is.

A projekt mélyépítési munkáinak kivitelezője a Porció Kft. és a Swietelsky Kft. alkotta Közös Vállalkozás volt. A vezetékrendszer építési munkáiban alvállalkozóként az Integrál Építő Zrt. is részt vett, továbbá a Busa és Dorogi Kft., a Terra 21 Kft. és az Awi Heg Bt.

A tavasszal kezdődött 2. kivitelezési rész (gépészet) munkáinak elvégzésével Szarvas Város Önkormányzata a Porció Kft.-t bízta meg, melynek alvállalkozói szintén a Busa és Dorogi Kft. volt, továbbá a Csikós-Bau Kft, a Bán Imre és Társa Kft., Kaluzsa Zoltán egyéni vállalkozó és Bóné István egyéni vállalkozó voltak. A beruházás terveit a K&K Mérnök Iroda Kft. készítette, a projekt megvalósításáért a projektmenedzsmenti feladatokat ellátó Neumann-Rabelon Konzorcium volt felelős, a műszaki ellenőri feladatokat pedig a Keviterv Akva Kft. látta el.

A beruházás már a kezdetektől kiemelt jelentőségű volt Szarvas számára, mert a város célja az, hogy a természetben rendelkezésre álló hőenergia biztosítsa a csatlakoztatott önkormányzati intézmények fűtését és melegvíz-ellátását. Az új rendszer kiépítésével jelentősen növekszik majd az önkormányzati és állami fenntartású intézmények együttes geotermikus energia felhasználása, lakossági és egyéb fogyasztók felhasználásának csökkenése mellett. A korszerű hálózat kiépítésével a korábbi 154 ezer köbméterről több mint 240 ezer köbméterre növekszik az éves szinten kitermelt termálvíz mennyisége. A termelőkútból nyert 98 fokos termálvíznek köszönhetően a csatlakozott intézményekben együttesen a teljes gázfogyasztás jelentős része kiváltható, mérsékelve a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátását, ezzel is illeszkedve Szarvas Város környezetvédelmi stratégiájához.