Hírforgó, Képgaléria, Média

Majálisokon jártunk…

… és megyeszerte azt tapasztalhattuk, hogy a szervezők-házigazdák igyekeztek kitenni magukért. Alábbiakban megosztjuk olvasóinkkal a látottakat.


Gyomaendrődön már pénteken megkezdődtek a XVIII. Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál eseményei. Szombat délelőtti ottjártunkkor napfényesen kellemes időben, lazán járkelhettek vendégek és helybéliek a Szabadság térre – eredeti helyére – visszakerült fesztivál sátrai között.

Minden bizonnyal az éppen zajló középiskolai ballagások miatt nem lepte el a tömeg a teret, de érdeklődő szép számmal így is akadt. Nagy keletje volt a házi készítésű sajtoknak, a kirakodóvásár adta portékakavalkádnak úgyszintén.

A tér Holler felőli végében – a helybéli óvodások bemutatója zajlott éppen Manó Magic néven a nagyszínpadon – egymást követték a színesebbnél színesebb produkciók.

Miután kellő mennyiségű erdélyi juhtúróval, kecskesajttal és más számtalan ízmintával fürösztöttük ínyünket, megtöltöttük tarisznyánkat és felkerestük a nemrégiben felavatott Körös Látogatóközpontot a Jókai utcában. A patinás és újjávarázsolt valamikori iskolaépületben éppen egy szépséges földgömb- és térképkiállítás látható válogatott relikviákból. Az igényes tárlat április 16-ig látogatható. Szívből ajánljuk családoknak és kiránduló diákcsoportoknak.

Gyomaendrőd után Békéscsaba felé vettük utunkat. Míg a megyeszékhely főterén és a Csabagyöngye Kulturális Központban javában peregtek a VII. Békéscsabai Táncfesztivál és 22. Táncgála véget nem érő színes produkciói – zakatolt a Dotto kisvonat, délutánra az éppen Csabán vendégeskedő Nemzeti Cirkusz csalogatta a nagyérdeműt -, rengetegen a CsabaParkba igyekeztek, hogy részesei legyenek a III. Békéscsabai Vitézi Játékok lenyűgöző parádéjának. A középkori zászlók és címerek özönével ékesített hadisátrak színpompás erdejében a látnivalók sokasága akadt, hagyományőrző kovácsok, fafaragók, nemezelők, bemutatóitól kezdve a régi lovagi fegyverek arzenáljáig.

Táncbemutatók, népzenei koncertek, népművészeti előadások közepette többnyire a „Küzdőtérre” irányult a tömeg figyelme. Ott a fesztivál két napja alatt folyamatosan zajlottak a hagyományőrző lovagrendek és harcművészek hadijátékai és versenyei.

Mi éppen a Szent László Vitézi Egyesület harcosait Hollókőről és a csabai illetőségű Keleti Szél Lovas Íjászok lélegzetelállító lovasbravúrját csodálhattuk meg. Közben kicsik és nagyok kedvükre válogathattak, működött a játszótér, voltak ügyességi játékok – itt is robogott a Dotto, lehetett sétakocsikázni -, érdekfeszítő népszerűsítő előadások hangzottak el régi eleink és királyaink életéről, megismerkedhetett bárki Mátyás udvarával, bepillanthatott a csókási szélmalomba, urambocsá’ válogathatott a kitelepült vendéglátósok sültjei és bográcsosai között. Sokan már Omega lázban égtek az esti szabadtéri koncert miatt.

Visszatérve Csaba főterére, belecsöppentünk a nagyszínpad adta dél-amerikai táncőrületbe, majd leültünk egy kávéra a Jókai Művész Kávézójában. Késő délután lévén már az esti Cimbaliband koncert törzsközönsége is készülődött a színházba. Mivel ezen az estén ment utoljára az Ibsenben a Karády katonái című darab, sokadjára is mellette döntöttünk.

Ami a látott majálisok itthoni, vasárnapi részét illeti, minden elismerést megérdemel az ödötik veterán jármű és gépkiállítás szervezőgárdája. Civil csapatként ezúttal is hatalmas parádét varázsoltak az Erzsébet-ligeti Sporttelepre.

A Liget köröndjein pedig a szokott mederben zajlott az utóbbi években hagyományossá lett családi majális. Civil sátrak, kirakodók, vurstli, ételek széles kínálata az éttermi teraszoktól a tábori megoldásokig minden. Árak tekintetében a szolidabbaktól pedig irány a csillagos ég.

Ugyancsak fel kellett kötni a fehérneműjét annak a kisgyermekes szülőnek, aki csemetéjével – urambocsá’ csemetéivel – a vurstliba igyekezett.

A fesztiválsátorban a szombati celebkoncerteket vasárnap délre Szalonna és zenekara váltotta. A civil egyesületi sátrakban pedig zajlott az élet, folyt a szokásos majálisi terefere. Szarvas Város Baráti Körének sátrába éppen egy ilyen baráti tereferére ültünk be, kérésükre a tűnt idők színházáról beszélgetni. Majális lévén az apropót a felhordott sütemények és zsíroskenyerek látványa adta, hogy felidézzük Karády Katalin konyháját.

Színházról szólva, mint mindig, a közönség ezúttal is találkozhatott a Cervinus Teátrum nyári és őszi kínálatával. Mindeközben Babák Mihály polgármester néhány perc erejéig felkereste az egyesületek sátrait.

Miután elvegyültünk a gépkiállítása forgatagában, kilátogattunk még a Körösvölgyi Állatparkba is. Voltak, akik a természet csendjét választották vagy éppen a Duzzasztót tűzték ki úticélul. Magyarország közepén pedig retro majális zajlott gyerekek és felnőttek részvételével. Sajnálatos módon több személygépkocsitulajdonos ezúttal is fittyet hányva a Természetvédelmi Terület tábláknak, ráhajtott a természetvédelmi terület gyepére.

Nagyjából ezt láttuk 2016 majálisán.