Diáksport, Hírforgó, Képgaléria, Média, Sportsarok

“A sport sok mindenre megtanít, amire az életben szükség van” – Szent-Györgyi Albert

A Magyar Diáksport Szövetség idén tizedszerre hirdette meg általános és középiskolák számára az Európai Diáksport Napját.


Ez egy magyar kezdeményezésre létrejött nagyszabású európai rendezvény, melyhez idén már 20 nemzet csatlakozott. Iskolánk, a GySzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma, az idei tanévben vett részt először ezen a nemzetközi sportrendezvényen. A kezdeményezés célkitűzése, hogy mindenki egyszerre, saját iskolájában teljesítse a 2016 méteres futótávot és a szabadon választott tartalmú iskolai sportprogramot. Európa legnagyobb iskolai sportrendezvényének fő célja a közös játék, a testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítése.

Tanulóink a 2016 métert az Erzsébet Ligetben futották le, majd a közös bemelegítés után iskolánk 13. C osztályos tanulója, Eckert Péter, a street-work sportág alapjaival ismertette meg az érdeklődőket.

Péter másfél éve lett a street-work „megszállottja”. Hetente 4 -5 alkalommal több órát tölt a húzódzkodó-tolodzkodó szereken. Napról napra erősebb, izmosabb lett, és már két versenyen is megmérettette magát. Az első versenye egy freestyle verseny volt, ahol 45 indulóból első helyezett lett. Szegeden pedig egy erőnléti versenyen ötödik helyezést ért el. A bemutató után mindenki megtanulhatta az egyszerűbb gyakorlatok helyes végrehajtását, és a sportág iránt érdeklődők szakmai tanácsot is kérhettek Pétertől. A programban részt vevő tanulók közös véleménye, hogy a sport valóban mindenre megtanít, legfőképp kitartásra.

Kereszturszky János
az Iskolai Sportkör vezetője