Háttér, Hírforgó

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvasi Csoportjáról

Az MMSZ a tagjai, önkéntes közreműködők segítségével a felajánlott adományokat gyűjtve és szétosztva segíti a nélkülözőket, rászorulókat abban, hogy az alapvető mértékben hozzájussanak a szükségleteik kielégítéséhez. Az MMSZ a rendelkezésre álló források észszerű felhasználásával kizárólag a rászorultság alapján és mértékéig nyújt támogatást.


A Szarvasi Csoportról:

Létszáma 11 fő tag, 5 pártoló tag, 5 fő önkéntes segítő. Minden héten pénteken 9 és 11 között várjuk a rászorulókat. Elsősorban ruhaneműt tudunk adni.

Felajánlásként idén bútorokat is kaptunk. Erre is igen nagy szükség van.

Ez évben is számos rendezvényen segédkeztünk illetve szervezettől kaptunk segítséget.

A Gál Ferenc Főiskola tanulói szendvicset, teát készítettek, ügyeleti időben kínálták meg a jelenlévőket. Békésszentandráson a Hrncsjar-tanyán nomád tábort szerveznek igazán hátrányos helyzetű gyerekek részére, melyre mi is adományoztunk ruhaneműt, tartós élelmiszert, játékokat. Nagy örömmel és boldogsággal fogadták.

A Gál Ferenc Főiskola gyerekei egyhetes hittan táboron vettek részt, melynek záró napján szerény ebéddel látta vendégül csoportunk a résztvevő gyermekeket és szülőket. Egy vállalkozó készítette az ebédet, ezúton is köszönjük neki. A gyerekek rövid műsorral kedveskedtek, így kellemes hangulatban telt el a délután.

Idén több alkalommal egész napos ruhaosztást tartottunk, hogy akik dolgoznak, azok is el tudjanak jönni. Békésszentandráson szintén két alkalommal ruhaosztást tartottunk.

Az idei évben nagy rendezvényünk volt Teréz anya szentté avatásának megünneplése, ez alkalomból nyolcszáz adag ételt osztottunk ki. A megvalósításban régiós pályázat segített, melyet nagyon üdvözöltek, jó kezdeményezésnek tartottak. Szép összeget kaptunk, egy vállalkozó is hozzájárult anyagilag, valamint egy cég is támogatott. Köszönjük.

A Gál Ferenc Főiskola gyakorlós tanulói és a Benka diákjai nagyon szép műsorral készültek, ismertették Teréz anya életét. Köszönjük a felkészítő tanárnőknek. Az ételosztásnál a Gál Ferenc Főiskola hallgatói közül a fiúk hangosítottak, a lányok ételosztásban vettek részt. Nekik is köszönjük, várjuk máskor is őket. Ambrus atya a jelenlévőket köszöntötte, az Ótemplomi Szeretetszolgálat pedig a gulyáságyút és a segítőket biztosította.

Novemberben a szeretetdoboz gyűjtésben három általános iskola (Gál Ferenc Gyak. Ált. Isk., Benka és Szlovák) vett részt. Összesen 261 db dobozt gyűjtöttek, szépen becsomagolva. Erdélyi és kárpátaljai gyerekeknek juttatják el a régió szervezésében.

Kétezer-kétszáznegyven almát osztottunk ki 238 fő részére.

Közeledik a Karácsony, ilyenkor mindenkiben megfogalmazódik az adhatnék. Mert a segítség mindig elkel. Ráadásul ilyenkor duplán fáj a hiány, a nélkülözés, hiszen a rászorulók is azt látják-hallják mindenhol, hogy a karácsony mindenkié kellene hogy legyen.

Igaz, mi egész évben segítünk, de ilyenkor még több élelmiszert tudunk osztani, amire nagy szükség van és egy kicsit könnyebbé tudjuk tenni a karácsonyi készülődést.

December tizenöt és húsz között a SPAR üzletben „Adni öröm” címmel tartós élelmiszer gyűjtés kezdődik. 8 és 18 óra között máltai önkéntesek (a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai és a Gál Ferenc Főiskola tanulói) szólítják meg a vásárlókat, és azt kérik, hogy aki teheti, karácsonyra vásároljon valamit egy számukra ismeretlen, de a Szeretetszolgálatnál segítséget kérő szegény embernek, idősnek, családosnak az ünnepi csomagjába.

A legapróbb adomány is nagy segítséget jelent.

Az adakozás révén tavaly előtt 1281 kg adomány gyűlt össze. Több mint százötven csomagot juttattunk el rászorulóknak.

Ám a gyűjtött élelmiszer elszállítása anyagi kiadással is jár. Ezért kérjük, akinek lehetősége van, szíveskedjen támogatásával segíteni munkánkat. Elérhetőségünk: 3O/291-4821.

Többször megfogalmaztuk már, de most is csak ezt tudjuk tenni: várjuk azon személyek életkortól független jelentkezését, akik úgy érzik, tudnak és szeretnének részt venni rászorulók segítésében, a máltai eszmeiséggel egyetértenek. Többnyire a fiatalokat szeretnénk megszólítani, hogy ismerjék meg és kapcsolódjanak be a szeretetszolgálat munkájába.

Önkéntes az, aki szabad akaratából, tudatosan, mások javára történő tevékenységet anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez. Az önkéntes munka a közösségépítés egyik eszköze.

Ki lehet önkéntes? Bárki, aki tudatosan segít másoknak.

Közzéteszi:
Körmendi Erzsébet
A MMSZ Szarvasi Csoportjának vezetője