Hírforgó, Képgaléria, Média

Aratónapon jártunk

Ismét július, kezdetét vette az aratás. Iskolánk a szarvasi GYSZC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma meghívást kapott a XX. Aratónapra és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napokra.


Az összeszokott, rutinos kis csapat a reggeli órákban érkezett Ezüstszőlőbe, ahol a kijelölt helyen családias hangulatot teremtve berendezkedett. Népviseletben részt vettünk a felvonuláson, majd az Összetartozás emlékparkban a zászlófelvonáson és az emlékoszlop avatáson.

Ezután kezdetét vette az ősi, hagyományos aratóétel-főző verseny. Az étel kiválasztásánál a tájjelleget és a helyi szokásokat figyelembe véve a „savanyú krumplileves kolbásszal és tojással” került a bográcsunkba. Számtalan érdeklődő készített fotót a terített asztalunkról, a szomszédos diákcsapatokkal barátságos légkört alakítottunk ki, kölcsönösen megosztottuk egymással az ételeink receptjeit.

A jó társaságnak köszönhetően a rekkenő hőség ellenére gyorsan repült az idő, közben elkészült ízletes egytálételünk, melyet jó étvággyal fogyasztottunk el a zsűrizés után.

Az ünnepi köszöntéseket követően került sor a Kenyérszentelésre és az eredményhirdetésre, ahol emlékplakettet és egy spanyol művészkerámiát, az „Ima Hazánkért” reliefet vehettük át. A programon Jordán Brigitta, Lustyik Réka 10. D és Körtélyes István 10. H osztályos tanulók vettek részt, valamint néhány vendéglátásszervező szakmát tanuló diák, akik a szervezők munkáját segítették a sátorban.

A munkaközösségünket Balás Péter, Borbély Tünde, Miskolczi Zsuzsanna, Molnár Mihály és Surina Nóra képviselte. Köszönjük az iskolavezetés támogatását, valamint Dudás Mihály és valamennyi, a felkészülésben segítő közreműködését.

Rövid beszámolónk zárásaként egy – az alkalomhoz illő – idézet:

„Kis falumon néma csend ül,
de a mezőn kasza csendül,
otthon csak a beteg maradt,
a többi mind búzát arat.
Merre nézek, kalásztenger,
mindenfelé dolgos ember:
hull a földre verejtéke,
s szaporodik, gyűl a kéve.”

(Benedek Elek: Kis falumon néma csend ül)

Molnár Mihály