Hírforgó

Járdafelújítások Szarvason

Szarvason csütörtökön került sor a felújított Dózsa György és Béke utcai járdaszakaszok ünnepélyes átadására.


A felújítások hátteréül szolgált, hogy Szarvas Város Önkormányzata célul tűzte ki a belterületi nagy forgalmú, balesetveszélyessé vált gyalogjárdák felújítását. Még 2017 januárjában a Képviselő-testület a járdaszakaszok felújításának sorrendjéről is döntött.

Mivel nem állt rendelkezésre pályázati forrás, így első lépésként csak 2 járdaszakasz önerőből történő felújítására kerülhetett sor, melyhez a szükséges forrást Szarvas Város Önkormányzata biztosította.

A kivitelezést mindkét esetben a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Nonprofit Kft. végezte, melyhez kivitelezői alvállalkozóként a Swietelsky Magyarország Kft.-t vette igénybe az aszfaltozások szakszerű elvégzéséhez.

A Képviselő-testület jóváhagyása szerinti sorrend alapján az első két járdaszakasz a Dózsa György utca és a Béke utca szakaszai voltak. A kivitelezések 2017 év első felében megvalósultak.

A Dózsa György utcán a beruházás bruttó 27.190.748 Ft-ba került.  Ez a szakasz mintegy 1,8 km hosszúságú, 1,65 m átlagos szélességű, megközelítőleg 3000 m2 felületű. (Így a felújítás kb. 9000 Ft/m2-be került.) A szakasz a Kossuth utcától egészen a Rét utcáig tart.

A Béke utcán bruttó 16.267.748 Ft-os felújítást hajtottak végre. Ez a szakasz mintegy 1,1 km hosszúságú, 1,75 m szélességű, megközelítőleg 2000 m2 felületű. (Itt 8100 Ft/m2-re jön ki a felújítás költsége). A szakasz a Vasút utcától a Benka Gyula utcáig tart.

A felújítás egy költséghatékony és gyors építést biztosító kivitelezéssel valósult meg, ami a meglévő már megállapodott beton járda mellé épített ún. kerti szegélykőépítést, a betonjárda felületének kiegyenlítését, esetleges szintbe marását tartalmazza, valamint a végső aszfaltozott burkolatot, mely min. 5 cm vastagságú. Ez a burkolat AC8 jelű, egy egészen apró szemcseszerkezettel készülő felület, mely a gyalogos közlekedéshez biztosít megfelelő komfortérzetet.

Minden kereszteződés a jelenlegi előírásoknak megfelelő akadálymentesítéssel készült el, mindenhol a vakok és gyengénlátók segítését hivatott taktilis eszközök kiépítésével valósult meg. A kivitelezés érintette a járdaszakaszok melletti terület teljes tereprendezését, esetleges faültetéseket is, földfeltöltéseket, valamint a csatlakozó járdaszakaszok felé irányuló kiépítéseket is.

A két szakasz kivitelezése így összesen bruttó 43.458.496 Ft volt. A szükséges forrást Szarvas Város Önkormányzata önerőből biztosította.