Hírforgó

Kegyeletről az Országházban

November 30-án az Országház Felsőházi ülésterme adott otthont a tizenhatodik Országos Kegyelet és Emlékezet Konferenciának.


A Nemzeti Örökség Intézete és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által összehívott tanácskozást méltóságteljes külsőségek közepette – a Himnusz együttes eléneklése után – nyitotta meg Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya.

– Az emlékezés és a kegyelet a hazaszeretet része, megmaradásunk szellemi és lelki záloga – jelentette ki Mátrai Márta az üléstermet csaknem teljesen megtöltő résztvevők előtt. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a kormány azért is gondozza lelkiismeretesen a nemzet emlékhelyeit, mert évszázadok múlva és általuk lesz felismerhető a magyar nép különlegessége itt, Európa szívében.

Köszöntőt mondott Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója. Az általa vezetett intézet utóbbi eredményekben gazdag egy évéről szólva kiemelte a Fiumei úti Nemzeti Sírkert átvételét, a Salgótarjáni úti zsidó temető világörökségi várományosi mivoltát, valamint gróf Apponyi Albert gyászhintójának restaurálását.

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi években a NÖRI hatezer sírhelyet tetetett rendbe a magyar történelem jeles alakjainak nyughelye közül. Továbbiakban szólt az elmúlt év gazdag programsorozatáról. A tervekről szólva a muhi csata 777. évfordulós eseményeit emelte ki.

Az ezúttal is gazdag tartalmú konferencia előadásai közül kiemelkedett Balogh Miklós elnök-vezérigazgató – Reneszánsz Kőfaragó Zrt. – sodró lendületű prezentációja a Fiumei úti Sírkert és a Salgótarjáni úti zsidó temető megújulásáról, dr. Gerencsér Balázs cégcsoportvezető – SZIGÜ – előadása a Nagykőrösi Református Temető rejtett szépségeiről. Élményszámba ment Szakács István műszaki igazgató – NÖRI – magas érzelmi hőfokú érzékletes krónikája az Apponyi gyászhintó restaurálásáról és kiállításáról.

Dr. Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke zárszavában ezúttal is megragadta a lehetőséget, hogy elvárható etikett normákról szóljon napjaink temetései, esküvői és más rendezvényei kapcsán.

A konferenciánk hazánk jelenlegi Nemzeti Emlékhelyei és Történelmi Emlékhelyei sorában a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítványt Szenes János elnök képviselte.