Hírforgó

Kossuth-díjas magyarok példája

A Kossuth Szövetség 1993-ban jött létre. Fő célja Kossuth Lajos munkásságának méltatása; a kossuthi emlékek keresése; a reformkor üzenete a mának.


A Szlovák Általános Iskola diákjai negyedik alkalommal vettek részt a pályázaton. Négy tanulónkat három arany és egy ezüst oklevéllel díjazták a korábbi években. A résztvevők elmondták diáktársaiknak, milyen felemelő érzés, hogy az eredményhirdetés a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában történik. Csodálatos dolog, hogy a díjátadó ünnepségen a történelmi családok: Kossuth, Széchenyi, Deák, Vörösmarty, Görgey, Pilvax – leszármazottai is részt vesznek. Talán ennek is tulajdonítható, hogy idén hat diákunk nevezett be a Kossuth Szövetség által kiírt „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálhass a jövőn.” című pályázatra.

Néhány témajavaslat a 8-18 éves fiatalok számára:

  • 215 éve született Kossuth Lajos
  • Kossuth Zsuzsanna a szabadságharcban
  • Arany János és a szabadságharc
  • Kossuth-díjas magyarok példája

Májusban a versenyre jelentkező tanulók mindannyian az utóbbi témát választották. Úgy döntöttünk, hogy Szarvas városhoz is kötődő Kossuth-díjasok munkásságát fogjuk feldolgozni. Ismerve tanítványaim érdeklődési körét, közös megbeszélés után Csányi Balázs CSETE GYÖRGY építészről, Pósa Levente KEMÉNY GÁBOR pedagógusról írta pályamunkáját. Kerti Kelemen Dr. UBRIZSY GÁBOR növénypatológus, mikológus és botanikus; Voják Boglárka Dr. HANZÓ LAJOS pedagógus, hely- és tudománytörténeti szakíró; Varga Kitti MAJOROSI MARIANNA énekes és táncművész életútjának bemutatását tűzte ki célul. Zima Dávid választottja MELIS GÖRGY lett, hiszen őt rokoni szálak fűzik a híres operaénekeshez.

Mivel hetedik osztályos tanulókról van szó, fontos a mentori segítségnyújtás. A nyári szünetben anyaggyűjtést végeztek a diákok. Október végén történelemtanáruk segítségével elkészültek a pályamunkák.

December 1-jén, az eredményhirdetés alkalmából izgatottan utaztunk Budapestre. A rendezvényt Szénási Istvánné, a Kossuth Szövetség elnöke nyitotta meg. A nap meglepetésvendége volt Halász Judit színésznő és Ágh István költő.

E napon több történelmi család leszármazottja méltatta elődeik érdemeit. Deák Gábor, a nagykőrösi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója „a haza bölcséről” osztotta meg gondolatait.

A Görgey-család képviseletében az idős rokontól átvette a „stafétabotot” Görgey Zsuzsanna. Nehéz volt szembesülni azzal, hogy egykoron Görgey Artúrt árulónak tekintették. A magyar hadsereg főparancsnoka 31 évesen hozott egy jó döntést: 1849. augusztus 13-án a magyar sereg Világos mellett feltétel nélkül letette a fegyvert a túlerőben lévő orosz hadsereg előtt, és ezzel 28.700 ember életét mentette meg. A demográfiával foglalkozó szakemberek szerint ez 600.000 emberi életet jelent napjainkban!

A Pilvax-család képviseletében Gábor Mihályné – Katalin asszony jelent meg. Apai ágon Mayerffy Xavér Ferenc leszármazottja, akinek a szőlői voltak a mai repülőtér: Ferihegy – Liszt Ferenc repülőtér területén. A nyugdíjas tanárnő szinte minden idejét a család hírnevének öregbítésére szenteli.

Ezután sor került az eredményhirdetésre: a 115 pályamunkából néhány arany, 30 ezüst és 30 bronz oklevél átadására került sor. Mind a hat tanulónk ezüst oklevelet vehetett át. A szerényebb pályamunkákat elismerő oklevéllel díjazták. Mindenki örült a történelmi témájú könyvnek. Az értékelésnél kiemelték, hogy a felső tagozatos diákok középiskolában már könnyebben veszik az ilyen „akadályokat”.

Pedagógiai pályám során sok városi, kistérségi, megyei és országos versenyen vettem részt tanítványaimmal. Mindig hangsúlyoztam, hogy nem a helyezés számít, hanem az, hogy új tudásra tegyen szert a diák.

Most, december 1-jén tanítványaimmal együtt csodálatos nap részesei voltunk, ami szép karácsonyi ajándéknak is felfogható.

Köszönettel tartozunk iskolánknak, amiért lehetővé tették a versenyen való részvételt.