Háttér

A Tessedik Sámuel Múzeum látogatóbarát és interaktív fejlesztése a térség szellemi örökségén alapuló fenntartható vonzerőinek bővítése érdekében

A múzeum felújításának hátteréről olvashatnak az alábbiakban.


A fejlesztés célja a Tessedik Sámuel Múzeum korszerűsítése révén olyan egyedi megoldások alkalmazása, amellyel korszerű interaktív formában mutathatók be a hagyományos kulturális értékek (Szarvas régészeti, néprajzi, történeti emlékei), amelyek megőrzése a társadalom fontos feladata. A fiatalok és családok számára is érdekes és elfogadható formában szükséges megmutatni a térségi kulturális, tudományos értékeket, erre szolgálnak az interaktív megoldások. A hagyományos kiállítási forma (tárlatvezetés) is megmarad az idősebb korosztály miatt. A műemléki védettségű múzeum elengedhetetlen felújítási munkái mellett négy kiállítóhellyel bővül, és jelenleg három raktárhelységnek használt terem alakul át régészeti kiállítóhellyé, melyek valós turisztikai vonzerőt eredményeznek.

Minden terem tartalmaz interaktív elemeket, de részben hagyományos, klasszikus kiállításként továbbra is megjelennek.

Ezen felül az emeleten két állandó kiállítás tervezett: Donnán Imre állatorvos gyűjteménye, a másikban játék-, és makett kiállítás nyílik, ahol a korhű kézzelfogható, kipróbálható élményeket adó tárgyakkal játszathatnak a felnőttek és gyermekek is. Wifi kapcsolat biztosított, amely szükséges a modern digitális megjelenéshez. Vetítőrendszerek, hologramos kivetítők és koncerttermi segédeszközök erősítik az élményelemek palettáját a bemutathatóságot, interpretációt szolgáló tárgyi és immateriális eszközök képezik. A kötelező akadálymentesítési elemek mellett az emeleti kiállítások elérhetőségét a lift biztosítja a fogyatékkal élők számára. Energiahatékonysági intézkedések a padlás hőszigetelés, nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés, műemlék révén valósul meg.

Kialakításra kerül az infrastrukturális hiányosságok csökkentése érdekében gyermek játszó helyiség, büfé/kávézó és ajándékbolt, pelenkázó, szelektív szemétgyűjtő, interaktív múzeum világítási rendszerek.

Jelenleg a múzeumban nem biztosított a többnyelvűség, a fejlesztés során ez is hangsúlyt kap. A szakmai tartalom turisztikai szakértő bevonásával került összeállításra, aki a projekt megvalósítása során is rendelkezésre áll majd.

A projektbe bevonásra kerül konzorciumi partnerként a Békés Megyei Önkormányzat. A település egységes turisztikai arculatának erősítése érdekében a megvalósítás során marketingstratégia és versenyképes, innovatív turisztikai tematika kidolgozása tervezett.

A projekt teljes költsége: 472.353.165 Ft. Az Integrál építő Zrt.-vel építés kivitelezésre kötendő Vállalkozási Szerződés összege: 260.485.470 Ft+27% ÁFA, összesen 330.816.547 Ft. Az önkormányzat a kivitelezési munkáihoz 80.217.791 Ft többletforrást biztosított.