Hírforgó, Képgaléria, Média

Szilágysági vendégek a Vajdában a Határtalanul! pályázatban

A múlt héten a szilágycsehi „Gheorghe Pop de Băsești” Technológiai Líceum magyar diákjai látogattak el hozzánk Szarvasra. A kirándulás a Határtalanul! program (HAT-17-03) keretében zajlott, mely a helyi hagyományok megismerését és a színjátszást állította a középpontba.


Vendégeink az iskolai elfoglaltságok miatt csak később tudtak indulni, de a gyulai vár és egy városnéző séta még így is belefért a programba.

A második nap a Vajdában kezdődött. A diákok megismerték az iskolánkat Kitajkáné Szántai Mária igazgatónő kalauzolásával. A program az Újtemplomban folytatódott, ahol iskolalelkészünk, Zahorecz Pál köszöntötte a diákokat és megismertette őket evangélikus hagyományainkkal. A diákok halhattak a város történetéről, majd a vendégek színjátszói helyzetgyakorlatokat mutattak be. Mivel kedvezett az időjárás, a toronyba is felmehetett, aki madártávlatból akart letekinteni a városra és környezetére. Délután a szálláson, az Ifjúsági Táborban közös röplabdázással folyt az ismerkedés. Nem a győzelem volt a fontos, hanem a jó hangulat, így végén vegyes csapatok is mérkőztek egymással. Az esti program előtt útba ejtettük a Történelmi Országközepet, melyet minden Szarvasra látogatónak látnia kell. A nap az Urbancsok- tanyán végződött, ahol a nem csak a kemencében sült kenyérlángos volt fantasztikus, hanem az az időutazás, amely a tanyán élő emberek szokásait és eszközeit mutatta be. Az időutazásban házigazdánk – Urbancsokné Pljesovszki Ildikó volt a vezetőnk.

A szombati napon azok a turisztikai értékek kerültek terítékre, melyekre a szarvasiak méltán büszkék. A délelőttöt a Mini Magyarország és az Arborétum megtekintése ki is töltötte. Nem volt elfecsérelt idő, mert a diákok élményekkel telve távoztak. Ebéd után a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban tettünk látogatást. Vendégeink láthatóan élvezettel tekintették meg a látványosságokat. A késő délután a város felderítésével folytatódott vagyis inkább záródott. A csoport vezetőivel közösen megismertettük a Vadászkürt Vendéglőben a szarvasi pörkölteket, ebben sem csalódtak.

Kiderült, hogy vendégeink közül senki nem járt hazánk ezen a vidéken. Egyöntetűen állították, hogy Szarvas minden szempontból fantasztikus élményekkel gazdagította a csapatot, a festői Körös part nem hiába csábít egyre több látogatót.

Vendégeink Debrecen érintésével indultak haza. Bár a várost már többen ismerik, még Debrecen is tartogatott látnivalót. A héten a szarvasiak viszonozzák a látogatást, amikor a színjátszóink az Ádámok és Évák bemutatón sikerre vitt darabot , a Hattyúk tavát is bemutatják.

Molnár Béla
a projekt felelőse