Hírforgó

Szabó László Kovács Frigyessel és Tamással nyitott

Férfiasan őszinte, mindvégig érdekfeszítő beszélgetésnek lehettünk részesei kedd este a Szarvasi Vízi Színházban. Az előző nyarakról jól ismert Szabó László – a Magyar Teátrum Társaság titkára – erre a szezonra is újított.


Talkshow a víz fölött – Mellettem az utódom címmel négy kitűnő színművészt válogatott sorozatába apa-fiú, apa-lánya és anya-lánya párosításban. Tehát a víz fölött mindig történik valami lényeges.

Kedden a jelenleg a Békéscsabai Jókai Színház társulatát erősítő Kovács Frigyest, a délvidéki magyar színházi élet emblematikus egyéniségét, többszörös színházalapító színész-rendezőt és fiát, Kovács Tamás színművészt láthattuk-hallhattuk. Szabó László nagymestere a beszélgetős műfajnak, így szellemesen építette fel az este a színész apa-színész fiú kapcsolatra, a pályaindításra, majd mindkettejük esetében a filmmel való találkozásra. Kovács Frigyes az est egészében a tőle megszokott szenvedéllyel és kitapintható szemléletességgel saját sorsfordító pillanatain keresztül, felvázolta előttünk a vajdasági magyarság sorsának alakulásával együtt, a magyar színházi műhelyek fejlődéstörténetét az utóbbi négy évtized vonatkozásában. Beszélgetőpartnereivel szerencsés kézzel válogatott az utóbbi csabai évadok meghatározó darabjaiból is, mint a Lear király és Tamási Ősvigasztalása. A játékfilmes bejátszásokon pedig Kovács Tamás filmszínészi tehetségét és Kovács Frigyes filmes tapasztalatait érzékelhettük. A bejátszások legvégén pedig Kovács Tamást a Nemzeti Színház színpadán is láthattuk. Nagy formátumú színész-rendezőnkről azt is megtudhattuk: ha rendez, szereti provokálni – jó értelemben – színészeit az együtt gondolkodás, együtt alkotás jegyében. Mint bevallotta, ő nem hisz abban, hogy a színész más bőrébe bújuk, szerinte mindig önmagát adja. Kovács Tamás sok izgalmas gondolata között pedig elhangzott, hogy ma ésszel gondolkodva is, minden körülmény mellett a színészetet választaná. Tartalmasan tanulságos estét kaptunk tőlük, jellegzetesen vajdasági érzelmi töltettel és szabadkai ihletettséggel.