Hírforgó, Média, Videók

Családi Nap, istentisztelet és avatás

Augusztus 26-tól Székács Sámuel Gyülekezeti Központ nevet viseli az Ótemplomi Evangélikus Gyülekezet gyülekezeti házának felújított része. (Az idő előrehaladtával további felújítási munkálatok is várhatók.)


Nyolcmilliós beruházás részeként (ebből ötmilliónyi volt pályázati nyeremény, hármat a gyülekezet tett hozzá) a régi kántorlakból megvalósult egy levéltári kutatószoba, két csoportfoglalkozásra alkalmas terem, egy jól felszerelt teakonyha rész. Továbbá családi relikviákból, fotódokumentációkból álló emlékkiállítás őrzi a néha nagytiszteletű, az 1956 után bebörtönzött és meghurcolt Székács Sámuel lelkész emlékét. Mellette egy, az ország 95 evangélikus gyülekezete által megrajzolt színes képanyag került kiállításra.

A Székács Sámuel Gyülekezeti Központ avatását így a színjátszó táborosok szolgálatával is színesített családi napi istentisztelet előzte meg az Ótemplomban Horváth Z. Olivér nagytiszteletű és Lázár Zsolt esperes igehirdető szolgálatával. Az istentisztelet keretében a Diakóniai Szolgálat országos vezetése részéről megjelent Buda Annamária, dr. Czinkóczky Mihály felügyelő jelenlétében került sor a „Kerestyén házban dolgozom” kurzus hallgatóinak ünnepi tanúsítvány kiosztására.

Majd a vasárnapi meglehetősen rapszodikus és folyamatosan ismétlődő égi áldások közepette a gyülekezet átvonult magára az avatásra. A régi kántorlak falán elhelyezett Székács Sámuel életútját méltató tábla alatt Horváth Z. Olivér, Lázár Zsolt, valamint Zahorecz Pál újtemplomi lelkész mondtak áldást.

Édesapja emlékét idézte meg dr. Székács György, az Evangélikus Egyház országos ügyésze. A szónokok sorában méltatta az újabb közönségteremtő hely jelentőségét Babák Mihály polgármester. Nobik Erzsébet nyugalmazott országos missziós lelkész kedves szavakkal emlékezett Székács Sámuelre, felidézve az 1956 őszén Szarvason történteket is. Az országos vándorkiállítás színes képanyagát Budai Annamária méltatta. Tusjak Lászlóné levéltáros az új kutatószoba új technikai lehetőségeiről – egyebek között a digitalizált anyakönyvek kínálatáról – beszélt, Lázár Zsolt kérésére pedig Hegedűs Éva az épület pincéjében, az országban egyedülálló módon kialakított egyházi szabadulószoba rejtelmeiről mondott pár szót. Ezt követően az avatási ünnepség résztvevői birtokba vették a felújított kántorlakot.