Hírforgó

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap 2018 – Szarvas

A szeptember 16. és 22. között tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, környezetünk, vizeink és a levegő tisztaságának megőrzése az utókor számára, és természetesen kedvcsinálás a mozgáshoz, sportokhoz, egészséges életmódhoz.


2018 a „Családok Éve”, ezért a héten családi programokkal versenyekkel, vetélkedőkkel várunk minden érdeklődőt. Az idei év mottója: „Mix and move!”. Témája: közlekedési multimodalitás. A multimodalitás a különböző közlekedési módok különböző utakhoz történő igénybe vétele, például kerékpárral történő munkába járás és taxival való operalátogatás.

Az európai kezdeményezéshez kapcsolódik Szarvas Város Önkormányzata is, és civil szervezetek, intézmények közreműködésével, több korosztályt érintő, többek között környezetvédelemmel, környezetbarát közlekedési rendszerek használatával, egészséges életmóddal, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos, környezettudatosságra nevelő programokkal várja az érdeklődőket. Célunk felhívni a figyelmet a környezetbarát közlekedési lehetőségekre, az alternatív közlekedési eszközök – autó-motor helyett a kerékpározás, gyaloglás és egyéb közösségi közlekedési rendszerek használatára. Valamint arra, hogy a különböző közlekedési módokat kombinálva, egymáshoz illesztve, valamint az ésszerű, jól szervezett és fenntartható közlekedés, a telekocsi szolgáltatást használva kímélhetjük környezetünket, óvhatjuk egészségünket.

 

A Mobilitási Hét első napján, szeptember 16-án, vasárnap „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” címmel a rendezvényhét megnyitásaként városszépítésre, hulladékgyűjtésre hívjuk a város lakóit a Mezőtúr felé vezető út és környezete városrészre. Az akció célja a környezetszennyezés megállítása, az illegálisan lerakott szemét feltérképezése és felszámolása.  Találkozó a Szarvasi Arborétum parkolójában 9 órakor. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog! Védőkesztyűt, szemeteszsákot biztosítunk, a hulladék elszállításáról gondoskodunk. A nap házigazdája a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete.

Szeptember 17-én, hétfőn „Közlekedési multimodalitás” címmel 10 órától családi KRESZ teszt lesz nemcsak kerékpárosoknak. 0-tól 100 éves korig vár minden érdeklődőt előadással, közlekedési tanácsokkal, helyi példákkal- és ügyességi versennyel, tesztekkel Podani Mihály szakoktató valamint Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke. A rendezvény helyszíne a Városháza Szabadság út 36. alatti épülete (Lengyel-palota) nagy tanácskozóterme.

Szeptember 18-án, kedden délelőtt 10 órától a Fő téren „Ugrálj-mozogj” címmel edzést, sportbemutatót és ügyességi versenyt rendezünk a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület tagjaival.

Szeptember 19-én, szerdán „Sport nyílt napot” tart a Szarvasi Babilon Táncsport Egyesület, valamint a Szarvasi Birkózó Egyesület. Ezen a napon gyermekversenyekkel, ügyességi versenyekkel várják az érdeklődőket. A programban a Babilon Táncklub 4-6 versenyzője tart néhány perces bemutatót, majd a résztvevő osztály tanulóival közösen egyszerűbb lépések, formációk gyakorlására kerül sor 20-25 percben. Sportruházat nem szükséges, de váltócipő kötelező! A szakmai részt Kovács Kriszta táncoktató végzi, az osztályok  teljes létszámú részvételét, fegyelmet a testnevelő kollégák biztosítják. Vezeti: Kovács Kriszta táncoktató. A Szarvasi Birkózó Egyesület 13 órától gyermekversenyekkel, ügyességi versenyekkel,  várják az érdeklődőket a a Bolza sétány 2. szám alatti edzőteremben Sükösd Attila edző vezetésével. A nap házigazdája Szirony Pál nyugalmazott főiskolai tanár, sportszervező.

Szeptember 20-án, csütörtökön „Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével véradást tartunk 12 és 17 óra között a Szarvasi Járási Hivatal nagytermében. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog! Akciónk célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a véradás növekvő szükségességére, a véradás folyamatosságának fontosságára, és új véradók toborzására. A véradók között kerékpárt sorsolunk. Sorsolás 21-én, pénteken. A nap házigazdája a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezete.

Szeptember 21-én, pénteken „Bringás Reggeli” várja a lakosságot a Fő téren kb. reggel fél héttől. Aki autó helyett kerékpárral vagy gyalogosan indul a munkahelyére, azt reggelivel és meleg teával várják a Fő téren. A helyszínen „reggeli ébresztő” kívánságműsor lesz Dankó Ervinnel (Rádió Szarvas) és élő kapcsolással Závoda Ferenccel, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnökével. A reggeli alatt „Ugrálj-mozogj” címmel edzést, bemutatót és ügyességi versenyt rendeznek a Szarvasi Fit-Life Team tagjaival. A nap házigazdája a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete, valamint a Rádió Szarvas. Délután 13 órától a heti rendezvényeken résztvevők között a nyeremények kisorsolásásra kerül sor a Városháza (Lengyel-palota) nagy tanácskozótermében.

Szeptember 22-én, szombaton lesz az Európai Autómentes Nap. Ekkor családi túrát szervezünk, ahol a résztvevőknek a bemutatjuk a környék természeti értékeit a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete vezetésével. Délben a NACSE jóvoltából egy ebéd várja a kerékpáros csapatot. Kezdés 9 órakor, útvonal: Önkormányzati Üdülő – Jókai utca – Szentesi utca – Mótyói gát – Petőfi utca – Önkormányzati Üdülő. 10 órától kerékpáros nap kerül megrendezésre a Rácz R. Motor szervezésében és támogatásával a Béke utca 50. szám alatti üzlet előtti területen valamint a Tessedik utcán. Ízelítő a programokból: Kerekasztal beszélgetés a biztonságos kerékpározásról, játékos, humoros formában; Kerékpáros tesztlapok kitöltése; Játékos ügyességi verseny a kialakított pályán (gyerekeknek, felnőtteknek). A programok alatt ingyenes műszaki átvizsgálás, szaktanácsadás áll a kilátogatók rendelkezésére. Zárásként Varga Róbert „Citrom” egy látványos Street Fight Showval szórakoztatja a közönséget. A rendezvény végén a tesztlapok kitöltői, valamint az ügyességi verseny résztvevői között értékes ajándékcsomagokat sorsolunk.

Szeptember 22-én, szombaton 06.00 órától 18.00 óráig közterületek is lezárásra kerülnek. Az Autómentes Napon lezárják a Fő teret, a Bethlen Gábor utca és az Árpád utca között reggel 6 és délután 18 óra között, így próbáljuk felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök, a lehetséges kerülőutak, kerékpárutak, gyalogjárdák használatára. A korlátozás ideje alatt a gépjárművek (a közösségi közlekedést biztosító buszjáratok kivételével) párhuzamos terelő utakon haladhatnak.

 

Több városi rendezvény is színesíti a Mobilitási Hét és az Autómentes Nap eseménysorát.

 

Szeptember 16-tól 22-ig lesz látható a Mobilitási Hét rajzkiállítása a Cervinus Teátrumban. Szuhaj György művésztanár a beérkezett 64 alkotásból három mellett még 11 művet választott ki, így őket is egy oklevéllel valamint kerékpáros eszközökkel (prizmák, csuklópánt) jutalmazzuk. Az elismerő  okleveleket és az ajándéktárgyakat a Szarvasi Polgármesteri Hivatal ajánlotta fel és Dr. Melis János címzetes főjegyző adja majd át.

Szeptember 20-án, csütörtökön a Szlovák Köztársaság Főkonzulátusa szervezésében várják a közönséget a Kassai Állami Filharmonikusok koncertjükre, amelyet a Szlovák Alkotmány Napja tiszteletére rendeznek. A koncert a Cervinus Teátrum Színháztermében 19 órától kerül megrendezésre.

  1. szeptember 22-én rendezik az I. Agrár- Horgász Kupát és Családi Napot a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) – 5540 Szarvas Anna-liget utca 35. szám alatt, valamint ugyanezen a napon a Rácz-R. Motor szervezésében és támogatásával a Béke utca 50. szám alatti üzlet előtti területen és a Tessedik utcán Családi Kerékpáros Nap kerül megszervezésre.

 

A Mobilitási Hét alatt számos kedvezményben és meglepetésben részesülhetnek az érdeklődők, résztvevők.

– Szeptember 16. és 22. között a Körös-menti TDM (Turisztikai Desztináció Management), és a Körös Maros Nemzeti Park jóvoltából a szarvasi kerékpármegosztási szolgáltatásokat kedvezményesen, fél áron vehetik igénybe az érdeklődők a Nemzeti Park és a Tourinform iroda telephelyein.

– A „Bringás vért az életért” véradás résztvevői között kisorsolunk egy kerékpárt.

– A Pazsa kerékpárüzlet támogatásával szeptember 16. és 22. között ingyenes kerékpár műszaki állapotfelmérésre lesz lehetőség.

 

Szarvas Város Önkormányzata ezen a héten meghirdeti munkavállalói, intézményei, és az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok részére az alternatív közlekedési eszközök hetét, ezzel is példát mutatva a város közösségének. Az Európai Mobilitási Hét részeként a munkába járást a munkavállalók ha egy mód van rá, közösségi, kerékpáros, gyalogos valamint egyéb környezetbarát közlekedési eszközökkel való közlekedéssel valósítsák meg, ezzel is a környezet és az egészség védelmére fókuszálva a hét folyamán. Az akció célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, környezetünk, vizeink és a levegő tisztaságának megőrzése az utókor számára, és természetesen kedvcsinálás a mozgáshoz, sportokhoz, egészséges életmódhoz.

 

Fenti eseménysorozat fő szervezője Szarvas Város Önkormányzata (5540 Szarvas, Szabadság út 36. – www.szarvas.hu)

 

A Mobilitási Hét rendezvényeinek támogatói:

Fő támogatók: Innovációs és Technológiai Minisztérium Fejlesztés és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős Államtitkársága,  a Swietelsky Magyarország Kft. és Szarvas Város Önkormányzata.

Támogatóik: Rácz-R motor Kft., Család és Gyermekjóléti Központ – Élelmiszerbank, Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft., Szarvasi Mozzarella Kft, Szarvas-Cipó Kft., Penta Drink Minipol Kft – Dernovics Péter, Young-Hús Kft., Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete és Závoda Ferenc térségi tanácsnok, Cervinus Teátrum, GySzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Rádió Szarvas, Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága, Körös-menti TDM, Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő, valamint a Szarvasi Járási Hivatal.