Hírforgó

Magyar tudósok látogattak Székelyföldre

Szentegyházán augusztus 19-én, Szent István királyunk ünnepének elő napján, első alkalommal nyílt meg a „Magyar géniuszok” Tudománytörténeti vándorkiállítás. Az Aquarius67 alapítvány indította el a tárlat útját a Magyar hon e távoli részében is, ahol hatalmas érdeklődéssel és köszönettel fogadták az alapítvány, a Fejér Szövetség, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékeiért alapítvány képviselőit.


Erdélyben a következő állomás október 22. lesz, melynek helyszíne Székelyudvarhely Városi Könyvtára, Szőcs Endre igazgató invitálására. A megnyitón felszólaló Tankó Csilla szakközépiskolai Igazgatónő köszöntő szavait jó szívvel idézzük szó szerint, mivel teljes egészében összefoglalja a tárlat célját és küldetését.

„Tisztelt Vendégek, Kedves Szentegyháziak!

Engedjék meg, hogy egy Eötvös Lóránd idézettel köszöntsem Önöket: „Csak az az igazi tudomány, amely világra szól. Ha igazi tudósok, és jó magyarok akarunk lenni, a tudomány zászlóját olyan magasra kell emelnünk, hogy határainkon túl is meglássák, és megadhassák neki az illő tiszteletet.”

Amikor Enrico Fermi Nobel-díjas atomfizikust megkérdezték, hisz-e a földönkívüliek létezésében, így válaszolt: „Már itt vannak közöttünk… magyaroknak hívják őket.” Legendás tudásuk, zseniális fantáziájuk, egymást közt beszélt különös nyelvük, furcsa angol kiejtésük miatt amerikai tudós-körökben tréfásan marslakóknak nevezték azt a mintegy 50 magyar tudóst, akiknek a XX. század legnagyobb felfedezésit köszönheti a világ.

Egy amerikai tanulmány szerint a XX. századot Budapesten készítették elő, hiszen e század legnagyobb találmányai – számítógép, atomenergia, űrrepülés – magyarok nevéhez fűződnek.

Azonban utazzunk vissza az időben: honfoglaló őseink megismertették Európát az erős fűszerezéssel, a késsel és villával, az alsónadrággal, a gombbal, a kengyellel, visszacsapó íjjal, a levesporral.

Örülünk és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Gábor Áron Szaklíceum és a Tamási Áron Általános Iskola Pro Iuventute Alapítványa társszervezőként segíthette Burus Mária-Ella lelkes munkáját, hogy a kiállításnak itt Erdélyben elsőként Szentegyháza adhasson otthont.

Úgy gondolom, hogy nagy segítségünkre lesz a kiállítás, hogy városunk több mint ezer tanulójával megismertesse a magyar tudósok, magyar feltalálók, magyar Nobel-díjasok munkásságát.

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez, 
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.” 
(Szentgyörgyi Albert)

Minden nemzet szereti tudni, hogy mivel járult hozzá az emberiség fejlődéséhez, a világ jobbá vagy egyszerűen csak a hétköznapok könnyebbé tételéhez. Ez egy békés verseny amiben mi magyarok az élen járunk, lélekszámunkhoz képest nekünk, nekünk magyaroknak van a világon a legtöbb Nobel-díjasunk.

„A fejlődés ellen nincs gyógymód” mondta Neumann János. Tehát még nekünk is maradt feladat, a világon sokat kell javítanunk. Lássunk hozzá erőnk szerint, követve magyar tudósaink, feltalálóink, Nobel díjasaink jellemének erejét.”