Hírforgó, Képgaléria, Média

Szerdán a sporté volt a főszerep

Szeptember 19-én, szerdán Sport-nyíltnapot tartottak Szirony Pál nyugalmazott főiskolai tanár, sportszervező vezetésével. A rendezvényeken bemutatkozott a Szarvasi Babilon Táncsport valamint a Szarvasi Birkózó Egyesület.


Az Európai Mobilitásai Hét szerdai programja a Cervinus Teátrumban kezdődött. A Babilon Táncklub táncosai Kovács Kriszta táncpedagógus edző vezetésével fogadták a szarvasi általános iskolák gyermekeit, tanulóit.  A cél e mozgás megismerése, kipróbálása megszerettetése volt.  Erre a „Tessedik” terem (tükörterem) adott megfelelő szakmai helyszínt, ahol a résztvevők nemcsak a vezető és társaik mozgását követhették, hanem sajátjukat is tudták ellenőrizni. A Bátor György, Osztroluczky Henrik, Gulyásné Dékány Klára és Zalán Csaba testnevelő tanárok kíséretével egymás után érkező csoportoknak először a táncklub tagjai tartottak rövid, színvonalas bemutatót, azután a gyerekek kezdték az alaplépések gyakorlását Kovács Kriszta vezetésével, aki végig táncolta a csoportokkal a gyakorlatokat, ebben segítségére voltak a klub táncosai is. A négyórás időtartamban végig segítségére volt Csernus Dominika, Kovács Zsanett, Kusnyár Zsuzsanna, Pillár Bianka, Sári Boglárka, Tóth Ramóna, Trabach Dorina, de tanóráitól függően még Apáti Fruzsina, Bertók Dorka, Fürj Kinga, Hlobocsányi Lili,  Kincsesi Dóra, Mucha Csenge, Pápai Nilla, Pásztor Zita, Pusztai Liza, Uhljár Zita és Valach Viktória is.  A résztvevő gyerekek lépésről-lépésre kezdték először zene nélkül, majd zenével is a tanulást, gyakorlást.  A kezdeti ellenállás megtört, rájöttek, hogy ezt meg tudják csinálni, és egyre ügyesebben mozogtak. Természetesen a „profi” versenyzők mozgásszintjét nem érhették el, néhány év kemény gyakorlásával szerzett tudást nem lehet háromnegyed óra alatt megtanulni. A közel 150 főt foglalkoztató rendezvényen külön tanulmány volt a gyerekek arcát is látni: az elején az ellenállást, a bemutató alatt az érdeklődést, és a sugárzást a végén. Ez is mutatta a változást, de a lényeg, hogy utána mosolyogva, sikerélménytől boldogan mentek el, megköszönve a foglakozást.

Azért ne feledkezzünk meg a további programokról sem, ugyanis a délután folyamán Sükösd Attila vezetőedző termében jártunk, ahol már szorgalmasan gyakoroltak a birkózócsapat tagjai. A bemelegítés után bemutatták  a sportág  legjellemzőbb fogásait  mozzanatról mozzanatra, egy-egy akció pontos végrehajtásának lépéseit. Közben Attila beszámolt a közelmúlt fontosabb eseményeiről, jövőbeni terviről,  elmondta, hogy augusztusban egy nemzetközi birkózó edzőtábort rendeztek Szarvason, amire csaknem száz sportoló érkezett Ausztriából, Észtországból, Finnországból, Franciaországból, Ukrajnából, valamint az Egyesült Államokból.  A sportolók kísérői között világ- és Európa-bajnoki érmes, olimpiai bronzérmes is volt, akik városunkba látogattak. Októberben is több versenyen vesznek részt – Szlovákiától Németországig – a csapat tagjai, akik név szerint: Sükösd Attila, Neumann Péter, Kun Norbert, Halász Gergely, Szpin Mihály, Tóth Dominik, Hajduch Nándor, Tóth Patrik, Galát Dávid, Bankó Kristóf, Tóth Kevin, Balázs Gergely, Balázs Zsombor, Szíjártó Mandel, Szebeni Barabás, Neumann Kristóf, Neumann Fábián, és Darvas Krisztián.

A bemutatóedzés után levezető foci következett, majd a csapattagok átvehették a Babák Mihály polgármester ajándékaként hozott kulacsokat.

Szerdán is elérték a kitűzött célt, ami a mozgás, a sportok szeretetére nevelés, a különböző sportágak bemutatása volt.