Hírforgó, Képgaléria, Média

A zene világnapját ünnepeltük a Székelyben

Október elseje a zene világnapja. Az UNESCO által létre hozott világnapról rendhagyó módon emlékeztünk meg.


A délelőtti szünetekben az iskolarádión keresztül érdekes kérdésekkel lepte meg a diákokat és a tanárokat a diákönkormányzat egyik vezetője, Büttösi Dorina. Minden szünetben érkeztek helyes megfejtések a zenei kérdésekre, melyek jutalma egy-egy tábla csoki volt. 

Egyik tanulónk a csokiért cserébe még egy gyönyörű magyar népdal kezdő sorát is elénekelte. A nagyszünetben pedig egy meglepetés műsorral kedveskedtek a szervezők és a részt vevők az érdeklődőknek.

A műsort felvezető szövegből, melyet Büttösi Dorina mondott el, sok érdekesség kiderül. Itt olvasható:

„Köszöntök minden kedves Érdeklődőt az iskolarádióban beharangozott meglepetés rendezvényünkön! Ahogy a játékos vetélkedőn már elhangzott, a mai napot, október elsejét, az UNESCO a zene világnapjává nyilvánította egy amerikai hegedűművész, – Yehudi Menuhin – kezdeményezésére. Azt is említettük, hogy egy meglepetéssel is készültünk nektek ebből az alkalomból, aminek most részesei lehettek.

Iskolánk 10. G osztályos tanulója, Vida Boglárka nagy lelkesedéssel készült arra, hogy egy számára kedves dallal emlékezzen meg erről az eseményről. Ez az énekszám pedig nem más, mint Hien: A csitári hegyek alatt című szerzeménye, amelyet egy magyar népdal ihletett, s ma már egyszer szó is esett róla az iskolarádióban.

Ennek az éneknek a dallama éppen úgy tör magasba, mint a csitári hegyek csúcsai Erdélyben. Egy egyszerű magyar népdal így válik igazi művészetté. Valószínűleg a vietnámi származású énekesnőt is ez ragadta meg, hogy még tovább variálja ezt a gyönyörű dallamot. Köszönjük az énekesnőnek, hogy külföldi származása ellenére népszerűsíti azokat a magyar népdalokat, melyek szépségét mi magyarok talán már sajnos észre sem vesszük.

Hálásak vagyunk Vida Boginak és zongorakísérőjének, Ruzicska Andornak a lelkes felkészülésért, akinek ezúton is köszönjük, hogy szabad ideje terhére, elkészítette a dal zongorakíséretét, és most eljött közénk megemlékezésünkre.

Annyit még elárulok, ez a találkozás úgy jött létre közte és Bogi között, hogy Ruzicska Andor 50 éve játszik egy olyan zenekarban, amelynek még gimnazista korában egyik alapító tagja volt igazgatónőnk férjével, Kécskei Imrével együtt, valamint tagja a zenekarnak még rendszergazdánk Liska Tamás is, aki az együttes szólógitárosa.

Az idén nyáron ünnepelte a zenekar fennállásának 50. éves évfordulóját, melyet egy nagyszabású, teltházas koncerttel ünnepeltek meg a szarvasi Vízi Színházban. Erre és még néhány másik koncertre keresett az iskolában vokalistákat a zenekar. Bogi nagy lelkesedéssel csatlakozott hozzájuk még a tavalyi tanévben. Ez a kapcsolat azóta is tart. Most pedig Ruzicska Andor, a zenekar billentyűse Bogi kedvéért jött el hozzánk, hogy ketten megörvendeztessenek bennünket Hien dalával.”

Hien dala az élő zongorakísérettel nagy sikert aratott a hallgatóság körében, melyet igazgató asszony méltató szavai követtek.

Köszönjük minden résztvevő és szervező munkáját, mely lehetővé tette a sikeres rendezvény lebonyolítását.

Köszönet Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszonynak, Kis Szilvia és Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna tanárnőknek, Ruzicska Andornak, Balla Ferenc oktatástechnikusnak, valamint Vida Boglárka és Büttösi Dorina tanulóknak, illetve minden kedves érdeklődőnek, és a játékban részt vevőnek ezért a szép és sikeres napért.

Kis Szilvia