Hírforgó, Képgaléria, Média

Morvai a Petőfi kutatások múzeumát tervezi

Október 2-án régi álma valósult meg Szirony Pálnak, Szarvas Város Barátainak Köre jócskán ötletgazdag aktivistájának. Ezen a napon Csath Rózát, a nagysikerű „Morvai” című irodalmi napló szerzőjét és férjét, Morvai Ferencet látta vendégül a Kör Pálos Béla vezette budapesti csoportja.


A megjelenés szép számú volt ezen az estén, amely egyrészt az örökifjú tagság lelkesedésének, másrészt az illusztris vendég házaspár vonzerejének is betudható. A szarvasi barátok se tétlenkedtek, a Stefánia-palota különtermében ott volt dr. Dezső István örökös díszelnök és tanári másoddiplomáját a nyár elején megszerzett kedves leánya, Iluka – aki azóta a legendás hírű „Fazekas”-ban okítja a középiskolás ifjakat -, Rómer Ilona festőművész, Tusjak Lászlóné Marika – aki többszörös minőségében tolmácsolta Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna elnökasszony üdvözletét -, Szirony Pál, mint ötletgazda és Szenes János, mint a Morvai-Csath házaspár beszélgetőpartnere.

A baráti hagyományok koreográfiája szerint, ősz lévén Laurenczy Árpád ezúttal is Körös-parti kertjéből szállított milotai dióval és mosolygó jonatán almával kedveskedett pesti és szarvasi barátainak. S mintegy óramű pontossággal a kávéházi eleganciával megterített, későbbiekben az Obsitos Étterem pompás ételkülönlegességeivel feldíszített asztalai mentén megjelent Zima Misi is két szakajtó fehér abroszba csomagolt, osztályon felüli minőségű forró pogácsával.

A „kazánkirályt” meglepte, egyben meg is hatotta a Pestre elszármazottak ilyen fokú összetartása. Elárulta, hogy hasonló élménye utoljára USA-beli útja során volt, ahol az amerikás magyar családok vasárnapok alkalmával közismerten a templomok táján gyülekeznek rendszeresen.

A mindvégig könnyed és fesztelen beszélgetés során Csath Róza meleg szeretettel idézte fel Szarvason töltött hét esztendejét. Mint a Békés Megyei Hírlap városi szerkesztője, a tudomány és a társadalmi közélet nem egy szarvasi nagy alakjával készített nagy életmű riportokat. Így óhatatlanul felidéződtek a Szilvássy Laci bácsival, Sipos Bandi bácsival, Kozák Feri bácsival, Babák Mihály polgármesterrel készült beszélgetései. Azt is elárulta hallgatóságának, hogy szobája falán kiemelt helyen őrzi a város önkormányzatától ajándékba kapott Korbely István festményt, a mocsári ciprusokkal.

Morvai Ferencet, mint a jelenlévők hallhatták évtizedeken keresztül erős szakmai szálak fűzték az energiafű-kutatás és termesztés kapcsán dr. Jánovszky Jánoshoz, szarvasi kötődését annak idején ő is megalapozta.

A „kazánkirály” a Stefániában is kiemelte, hogy kazánjai ma is keresettek a nagyvilágban, Indiában és Kínában ma is erősek kereskedelmi kapcsolatai – egyetlenegy központi pályázatnak sem volt soha nyertese.

Bár többszörösen kiemelte, hogy a Petőfi témát nem tekinti élete fő művének, mindezekkel együtt érzékeltette, ha lassan is, előrelépés van néhány éve Petőfi barguzini éveinek nemzetközi tudományos megítélésében.

Egyben bejelentette, hogy Mátrafüreden tervezi létrehozni a Petőfi kutatások múzeumát, s ott mintegy 60 ezer dokumentumot tud majd a kutatók rendelkezésére bocsátani. Az est folyamán Morvai Ferenc felidézte a Magyar Szent Korona 1978-as hazaszállításában történt szerepvállalását, a legendás szamizdat Szent Korona Olvasókönyv kinyomtatását és eljuttatását a korabeli hazai iskolákba.

A hallgatóság élénk érdeklődéssel és sok izgalmas kérdéssel követte a beszélgetést. Melynek végén a Morvai-Csath házasőár bő tucat „Morvai” kötettel ajándékozta meg közönségét.

Az est sziporkázott további témákban és meglepetésekben. Utóbbi vonatkozásban dr. Dezső István – mintegy pótolva a nyári budapesti kerti partiról történt távolmaradását – minden jelenlevőt egy pohár pezsgővel köszöntött.

A Baráti Kör korábbi tagjai közül újra ott volt Gaál István, aki gyerekkori emlékeire hagyatkozva, egyrészt Klucsjár Mihály halálának körülményeit tárta fel, valamint bemutatott egy festményritkaságot: Simon Ferenc műremekét a Körös-partról.

Továbbá sok éves kihagyás után újra eljött Fodor György, az előző évek magyar konzervpiacának nagy egyénisége, aki szeretettel idézte fel édesapja emlékét, aki annak idején a Szent István Otthon mindenes mozigépészeként is ténykedett.

A Morvai-Csath házaspár és vendéglátóik egy kitűnő hangulatú baráti köri esttel lettek gazdagabbak. Mindezt többek között Forschner Rudolf filmfelvétele is megörökítette, aki közismerten nemcsak a magyar gasztronómia fenegyereke, de nagyszerű útifilmek operatőre is.