Hírforgó

A színház házhoz, azaz iskolákba megy

Négy békéscsabai középiskolába „viszi el” a Jókai Színház Dario Niccodemi: Hajnalban, délben, este című vígjátékának előadását. A novemberi és decemberi vendégszereplés A színház házhoz megy elnevezésű program keretében valósul meg.


November 12-én 10 órakor az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium diákjai láthatták Dario Niccodemi színművét. December 3-án 9 órától a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium, 14.30 órától pedig a BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma ad otthont a Hajnalban, délben, este című előadásnak. December 10-én 10 óra 35 perckor a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium diákjai nézhetik meg a darabot.

A színház házhoz megy elnevezésű akciót 2016 őszén indította el a Békéscsabai Jókai Színház, célközönsége a fiatalság, a középiskolás korosztály. Két éve Moliére klasszikus vígjátékát, A fösvényt mutatta be 12 iskolában a társulat, tavaly a Bolond Istók vendégszerepelt az oktatási intézményekben.

A cél most is ugyanaz, ami kezdettől, hogy a fiatalok megismerjék, megszeressék a színházat, előadásokra járjanak.

A Jókai Színház vezetői azért kezdeményezték az előadások „házhoz vitelét”, mert szomorú tapasztalatuk, hogy a fiatalok nem vagy csak nagyon keveset járnak színházba. Ugyanakkor a korábbi gyakorlat, amikor rendhagyó irodalomórákon, tornateremben, padok között, a színészek civil ruhában próbálták elemezni a műveket, beavatni a közönséget a színház rejtelmeibe, nem bizonyult elég hatékonynak.

Seregi Zoltán igazgató hisz ebben a kísérletben, hangsúlyozta, hogy valódi, komplett színházi élményt akarnak nyújtani. Ezért olyan előadásokat választanak az iskolák számára, amelyek megérinthetik a fiatalokat, vagy kötelező olvasmányok feldolgozásai, kapcsolódnak a tananyaghoz, vagy olyan témával foglalkoznak, amely közel áll a fiatalokhoz. A szerelem biztosan ilyen, és Dario Niccodemi lírai darabjának középpontjában éppen a két fiatal között bontakozó érzés, szevedély áll. A színház alapvető feladatának tekinti a művészeti nevelést, és a művészek abban bíznak, hogy a régi beavatószínháznál hasznosabb lehet ez az új módszer. Az előadás után a diákoknak lehetőségük lesz beszélgetésre is.

Az olasz szerző kétszemélyes vígjátékát tavasszal mutatta be a Jókai Színház, az előadást Tege Antal rendezte, Földesi Ágnes és Czitor Attila játssza.