Sziréna

Szén-monoxid mérgezés Szentesen

Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este egy szentesi, Bocskai utcai családi házban.


Felmerült a szén-monoxid-mérgezés lehetősége, ezért a szentesi egységet is riasztották a helyszínre. A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben, legmagasabb értékeket a nyílt égésterű kazán közelében mértek. A mentők a sérültet a mérgezés tüneteivel szállították kórházba.

A szentesi családi házban volt szén-monoxid-érzékelő, de a baleset időpontjában a készülék nem jelzett. A tűzoltók a műszaki mentés során megállapították, hogy a műszer szavatossági ideje lejárt, a szén-monoxid érzékeléséért felelős szenzorok már nem működtek megfelelően.

Amellett, hogy gondoskodunk a berendezések beszerzéséről és üzemeltetéséről, kiemelten fontos az is, hogy ezeket az érzékeny műszekereket rendszeresen karbantartsuk. A gyártók minden berendezésen feltüntetik a lejárati időt, ezen túl a készülékek már nem működnek biztonságosan.

Kérjük a lakosokat, hogy a szén-monoxid-érzékelők használatakor figyeljenek a készülék lejárati idejére, a megadott időpont után pedig cseréljék le a berendezéseketA szén-monoxid-érzékelő készülékek között jelentős minőségi különbségek vannak, ezért a készülék kiválasztásánál minden esetben körültekintően kell eljárni. A készülékek élettartama nem véges, ezért figyelemmel kell arra lenni, hogy meddig terjed a készülék hitelesítési határideje!

Használjon szén-monoxid érzékelőt, válasszon megfelelő típust és minden esetben tartsa be a gyártó előírásait!

Csak a megfelelő műszaki állapotban lévő érzékelők menthetnek életet!

A megfelelő minőségű berendezések listáját az alábbi linken találja:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_szenmonoxid_erzekelok