Hírforgó, Képgaléria, Média

Egészség? Nevelés!

Egészség(re) -nevelési nap a Fő tériben.


Novemberben, aki nem vigyáz, neki jönnek a „Bádatos dapok”, ahogy Varró Dániel írja egyik kedves versében:

Hideg dovebber dzsípős szele jő
Biatta bost bidded bező kopár,
Oda az egyhe, őszies idő,
S elbúlt a Gyár.

Begtört szívvel sebbi bást deb kérek,
Csak hogy… HAPCI!!!”

Iskolánkban – életünk összes többi bánatos napját elkerülendő – egészségnevelési napot tartottunk múlt héten, csütörtökön. Öt különböző helyszínen zajlott az „egészségre nevelés”.

A Biológia-szaktanteremben Dr. Kozma György szülész-nőgyógyász szakorvos, gyermeknőgyógyász előadása során ismerkedtek a nagylányok életkoruk hormonális változásaival, s annak következményeivel. Szerencsés nemzedéknek mondhatják magukat, mert a HPV elleni védőoltást még a szexuális érintkezés ideje előtt megkapták, s így szervezetük erősen tud védekezni ellene. A serdülőkor sok változást hoz, és a felnőtt életre komolyan kell felkészülni.

A díszteremben az alsó tagozatos tanulók, nevelőik kíséretében: Litauszky Zoltánné, Kaiserné Nagy Éva, Pálinkásné Piskolti Ildikó, Papp Gabriella, az iskolai védőnő: Mártonné Rácz Anita– mentálhigiénés bemutatóját láthatták, a helyes fogápolás módjáról is, mert a táplálkozás a rágással kezdődik.

Közben a Kémia- szaktanteremben Petruska László rendőr százados, a 7-8. osztályos fiúknak, Szabó Szilvia felügyelete mellett,  a bűnmegelőzés témakörét taglalva, példákkal ábrázolta, hogyan lehet küzdeni a bűnök elkövetése, az indulatok kitörése ellen, s mi a különböző bűnök igazságszolgáltatás szerinti büntetése.

A tornateremben játékos, humoros váltóversenyeken- tökgörgetés, célbadobás dióval-, vettek részt az 5-6. osztályos diákok Filyó Bettina és Bátor György szervezésével, miközben a Technika terem konyháján a palacsintát: Sztrehovszki Katalin és Romhányi Tiborné sütötték. Sokan segítettek az ízesítésben: Varsányi Gyuláné, Kuliné Hargitai Krisztina, Mrsan Ágnes.

Egészséges összetételű, és finom szendvicseket szorgos kezek csináltak: Jani Erzsébet, Balogh Csilla, Mocskonyi Judit a 6. osztályos lányokkal, a kaszinótojást Sándor Márta az 5. osztályos lányokkal, a gyümölcssalátát Papp Gabriella, Bencsik Imréné, Fazekas Istvánné, Pálinkásné Piskolti Ildikó, Pósa Pljesovszki Éva, Petőné Babinszky Ágnes, Zakar Erika. A turmixitalokat: Kozsuch Andrea és a 7. osztályos fiúk készítették. Szuhajné Elefánty Mária a Project alkotója, és a pedagógiai munkát segítő: Molnár Krisztina mindenben részt vett. Végül a 7-8. osztályos lányok szolgálták fel a finomságokat, amiket mindenki megkóstolhatott.

A jó példákat követheti a folytatás az otthonokban, a tapasztalatokból a következtetés: az a jó életvezetés, ha a „meggondolás őrködik felettünk, az értelem őriz minket” (Péld. 2:11)

Tanulni, nevelődni az egészségre is kell és lehet.

A rendezvény sikeréhez a támogatók is hozzájárultak, akiknek köszönetünket fejezzük ki:

  • Young-Hús Kft. Szarvas
  • Paletta Üzletház, Szarvas
  • Romhányi Tiborné szülő
  • Rózsási Kft. Szarvas
  • „Szarvas-Cipó” Kft.
  • Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ
  • Szarvasi Mozzarella Kft.

Kántorné Hanzó Ildikó