Hírforgó, Képgaléria, Média

Mobilitási Hét díjátadó ünnepség

December 14-én lezárult az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap 2018. évi kampánya. Városunkat Krivik Viktor programszervező és Klimaj Attila útügyi referens képviselte az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácskozó termében megrendezett ünnepségen.


“Összesen negyvenöt települést díjaztak az Európai Mobilitási Hét programjainak szervezéséért. Az eseménysorozaton 2018-ban résztvevő rekordszámú, több mint 260 település közül került ki az a közel félszáz legsikeresebb önkormányzat, amelyek képviselői a színvonalas rendezvényekért díjat vehettek át a kampányt lezáró konferencián. A díjazottak kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy az adott település programjaival mennyire segítette az Európai Mobilitási Hét idei fő üzenetének – a közlekedési multimodalitás és az ésszerű, környezetkímélő közlekedési módok – népszerűsítését. 2018-ban rekordszámú, több mint magyarországi 260 település csatlakozott Európa legnépszerűbb közlekedési-környezetvédelmi kampányához. 205 önkormányzat Autómentes Napot is rendezett, azaz egy napra lezártak egy-egy forgalmasabb utat, teret engedve a gyalogosoknak, bicikliseknek és a változatos szemléletformáló programoknak. Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az Európai Mobilitási Hét kiemelt célja az Európai Unió tiszta közlekedésről szóló jövőképének közvetítése, amely üzenet összhangban áll az ITM gazdaságstratégiájában megfogalmazott, tiszta és okos közlekedésről szóló célokkal. Az innovációs tárca idén minden korábbinál nagyobb összeget fordított a helyi programszervezők munkájának támogatására, a 140 milliós vissza nem térítendő támogatás a tavalyi keret kétszerese.” Európából és a világ más részeiről összesen 2700 település csatlakozott a kontinens legnagyobb környezetvédelmi-közlekedési kampányához. A résztvevő 50 ország listáján a programot szervező önkormányzatok számát tekintve Magyarország a harmadik. A 2002 óta minden szeptemberben megrendezett Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A programsorozat célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözze.” Fotók: Vékony Zsolt/ITM, Krivik Viktor

 

Szarvas 2014-ben a “Legjobb Szervező Önkormányzat” díját vette át, 2015-ben kiemelkedő teljesítményért kaptunk oklevelet. 2016-ban a “Legjobb Önkormányzat” kitüntető címet ítélték meg Szarvasnak, a “Legszorgosabb Helyi Szervező” díját Krivik Viktor programszervező kapta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár úrtól. 2017-ben és ebben az évben is a “Kiemelkedő Önkormányzat” díját ítélték meg Szarvas Város Önkormányzatának.

2014 óta minden évben díjazták városunkat, melyhez nagyban hozzájárult állandó segítőink kreativitása, és hogy minden évben egyedi, új ötletekkel járultak hozzá a Mobilitási Hét programjainak sikeréhez.

A szarvasi rendezvények állandó segítői: Gombár Györgyné (Önkormányzati Képviselő), Závoda Ferenc (Térségi Tanácsnok), Szirony Pál (nyugalmazott főiskolai tanár, sportszervező), Fazekas Erzsébet (MTTSZ Szabadidős és Lövészklub), Pljesovszki Ágnes (a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetének vezetője).

Támogatóinknak is köszönettel tartozunk, hiszen nélkülük nem rendezhettük volna meg ilyen színvonalon a rendezvényeket:

Fő támogatóik: Innovációs és Technológiai Minisztérium Fejlesztés és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős Államtitkársága,  a Swietelsky Magyarország Kft., és Szarvas Város Önkormányzata.

Támogatóink: Young-Hús Kft., Rácz-R motor Kft., Demeter István  a Katalin II. sétahajó kapitánya-tulajdonosa, Család és Gyermekjóléti Központ – Élelmiszerbank, Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft, Szarvasi Mozzarella Kft, Szarvas-Cipó Kft,  Penta Drink Minipol Kft – Dernovics Péter, Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete, Závoda Ferenc térségi tanácsnok, Cervinus Teátrum, GySzC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Rádió Szarvas, a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft., a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága, a Körös-menti TDM (Turisztikai Desztinációs Management), A Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő, a Szarvasi Járási Hivatal, Paluskáné Udvarhelyi Judit, Petneházi Andrea, Szarvas-COOP ZRT., a Mini Magyarország Makettpark.

Segítőink, partnereink:, Podani Mihály szakoktató, Szirony Pál nyugalmazott főiskolai tanár, sportszervező, az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub – Fazekas Erzsébet, a Szlovák Iskola, a GySzC Székely Szakképző Iskola, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola, a Fő-téri Általános Iskola, Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola  és Gyakorlóóvoda a Szarvas- Cipó Kft., a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület- Korbely Péter és Korbelyné Új Réka, a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete,- Gombár György, Gombár Györgyné, Szarvasi Hét – Szenes János, Szenes Iván, Szarvas és Vidéke-Tatai László, Pálinkás László, Fabó János, Szarvasi Általános Informatikai Kft, Körös Tv, Bohák Péter, Hegedűs Éva, Rádió Szarvas Dankó Ervin, Balczó Tamás, Décsi Bea,  a Newjsag.hu hírportál-Babák Zoltán, Csasztvan Béla, Kugyeláné Décsei Mónika, Pljesovszki Ágnes – a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetének vezetője, Lászlófi János (informatikus), Pazsa Kerékpárüzlet és szerviz, a Városi Könyvtár és munkatársai, Fazekas és Fiai Nyomda, Babilon TSE – Kovács Krisztina, Szarvasi Birkózó Egyesület-Sükösd János Attila.