Hírforgó, Képgaléria, Média

2018-ban is a minőség, a kreativitás és újszerű kezdeményezések jellemezték a szarvasi Mini Magyarország Makettparkot

A Mini Magyarország Makettpark továbbra is a leglátogatottabb turisztikai attrakció Szarvason és a térségben. A látogatók száma a 2018 -as évben ismét meghaladta a 100 ezret.


A Szarvasi Mini Magyarország Makettpark 2013. áprilisában nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt és azóta évről-évre növekvő sikerrel fogadja látogatóit. A park és a közvetlen szomszédságában elhelyezkedő híres Szarvasi Arborétum kétségtelenül a leglátogatottabb turisztikai attrakció Szarvason és a térségben. Csak idén közel 115 ezren váltották meg belépőjegyeiket a Mini Magyarország Makettparkba. Hogy mi a siker titka? Egyediség, családbarát programok, folyamatos fejlesztések, valamint a lelkes és profi személyzet együttvéve.

2018-ban a Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház hallgatói léptek fel jeles ünnepnapokon a parkban. A mini színházi előadások alkalmával, korhű öltözetben verseltek, szavaltak, operettrészleteket énekeltek, ezzel is színesítve és emlékezetessé téve a látogatók élményeit.

Az időjárás viszonyainak kitett maketteket egész évben szakértők ellenőrzik, kezelik és restaurálják, hogy a látogatóknak folyamatosan minőségi élményt nyújthassanak.

2019 ismét a nagy megvalósítások éve lesz. Öt új makett, a soproni Tűztorony, a Fertődi Eszterházy Kastély, valamint az őrvidéki (burgenlandi) Fraknó-, és Léka vára és a Kismartoni plébániatemplom érkezik a parkba. Húsvéttól pedig a Kő Boldizsár (szobrászművész és játszótértervező) által megálmodott és kivitelezett egyedi mesejátszótéren kapcsolódhatnak ki a gyerekek. A térbeli mesekönyv nem csupán a gyerekeknek lesz élvezetes, hanem a felnőtteknek is tartogat majd meglepetéseket.

Szarvas számos egyéb turisztikai attrakciója miatt is népszerű célpont a turisták számára. A méltán népszerű Vízi Színház, amely tavasztól őszig, minden este különleges programokkal, előadásokkal várja a közönséget, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark, a horgászat, a számos vízi és kerékpártúrázási lehetőség mellett a szarvasi Mini Magyarország Makettpark sikere is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a turisztikai régiók közül továbbra is a Dél-alföldi régió mutatta az egyik legnagyobb növekedést.

 

A MAKETTPARKRÓL

A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikai beruházásaként. Az ország leghíresebb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. A makettpark folyamatosan bővül újabb épületekkel és látványosságokkal, így 2015-ben
Erdély nevezetességei, 2016-ban Felvidék míg 2017-ben Kárpátalja történelmi titkai és építészeti kuriózumai hívták kalandra a látogatókat. 2018-ban mini színház elevenedett meg a parkban az év jelentősebb ünnepnapjain, a Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház hallgatóinak részvételével.

A szarvasi Mini Magyarország az ország legnagyobb, és egyben egyetlen interaktív makettparkja. Nem csak a tihanyi visszhangot próbálhatjuk ki itt „miniben”, de többek között a Pécsi Dzsámiból a müezzin énekét, az Operaházból -a szarvasi születésű- Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzó Dalát is megszólaltathatják a látogatók. Itt található az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózata is, amelyen a magyar vasúttörténet legszebb vonatai a látogatók által gombnyomásra irányíthatóan. A mini Dunán és Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak.

A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az Arborétum közegébe: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották, a növénytelepítési munkákat is célzottan az Arborétum élővilágával hangolták össze.