Hírforgó

Tündökölt a Jégvirág a Cervinus Teátrumban

Mind látványában, tartalmában, rendezésében veretes musicalgálával tisztelgett a Cervinus Teátrum január 19-én az idei Magyar Kultúra Napja előtt. Egyben ezen a gálán köszönték meg a színházat éltető széleskörű önkormányzati, intézményi és közönségtámogatást.


A Varga Viktor rendezte és Dósa Zsuzsa Domján Edit-díjas által vezetett est első részében az össznemzeti kultúra értékeit idézték meg nem egy meglepetéssel. Például mindjárt a legelején Nádházy Pétertől – egy kissé szokatlannak tűnő alap kíséretében – hallhattuk a Szép vagy gyönyörű vagy Magyarországot. (Csak az ifjak okulására jegyzem meg, hogy az eredetileg Vincze Zsigmond-Kulinyi Ernő Hamburgi menyasszony című operettjének betétdala.) Nádházy tisztességes előadásához egyebek közt olyan gyöngyszemek is társultak, mint Széplaky Géza szavalatai, Ragány Misától Máté Péter Ez itt az én hazámja, szintén Nádházytól a gyönyörűséges „Az élet szép, az élet minden” a Légy jó mindhaláligból és mások.

Két rész között Hodálik Pál alpolgármester és Csasztvan András színházigazgató mondott egybehangzó frappáns köszöntőt kárpát-medencei összkulturális értékeinkről. Míg Hodálik Pál Karinthyt is megkísértette e betűs szösszenetével, Csasztvan András az itt élő népek kulturális egymásra hatását fókuszálta beszédében. Példaként említve, hogy az általunk erdélyi legényesnek, oláhosnak ismert táncanyagokat valamikor olasz zenészek hozták a magyar főúri udvarokba. (Ezen kitekintése azért is volt találó, hogy egy gasztrokulturális értéket említsek: az általunk tót kolbászként ismert csabai vastagkolbász vagy szarvasi vastag mai technológiáját – ez vonatkozik a bácskai svábok stifonderjére is – szintén egy olasz ember, neveztesen Dozzi József gesztenyesütő honosította meg hazánkban.)

Az est Jégvirág részében újra tündökölhettek a Cervinus Teátrum énekes csillagai: Szemerédi Bernadett, Timkó János, Bardon Ivett, Polák Ferenc, Ragány Misa és a Cervinus Tánckar.

Szokásaimhoz híven, itt a legszubjektívebb módon a Jézus Krisztus szupersztár részleteket említem, illetve a Szemerédi Bernadett-Bardon Ivett páros Gyűlölet kettősét a Rómeó és Júliából. Számomra ez volt a gálaest azon pillanata, amire azt mondja az ember, „ahogy az a nagy könyvben meg van írva”. Természetesen szintén a hagyományok jegyében filmes összefoglalót is kaptunk a Cervinus Teátrum 2018-as évéről.

Így ünnepelte színházunk a Magyar Kultúra Napját.