Hírforgó, Képgaléria, Média

A Szarvasi Mini Magyarország makettpark 2019-ben átlépi a nyugati határt

2019. március 8-tól 73-ra bővül a makettek száma a Mini Magyarország makettparkban.


A Szarvasi Mini Magyarország makettpark a 2013-as nyitás óta évről-évre fejleszt, megújul, kreatív ötletekkel tartja fent látogatói érdeklődését. Az elmúlt években a hazai épületeket Erdélyi, Felvidéki és Kárpátaljai makettek követték.

2019 ismét a nagy megvalósítások éve lesz. A park megálmodói ebben az évben nyugat felé vették az irányt, hogy onnan hozzanak új makettötleteket: a soproni Tűztornyot, a fertődi Eszterházy-kastélyt, az őrvidéki Fraknó-, és Léka várát, valamint  a híres kismartoni Plébánia (Haydn) templomot. Minden újítás és fejlesztés után nagy izgalommal várják az érdeklődés további élénkülését.

Az újdonságok mellett folyamatosan zajlik a meglévő makettek hangzóvá, mozgóvá alakítása, de az év minden napján látogatható Mini Magyarország makettpark környezete is folyamatosan szépül.

Az új mini épületek március 8-tól lesznek megtekinthetők, melyekkel együtt már 73 makettet csodálhatnak meg az érdeklődők.

 A MAKETTPARKRÓL

A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikai beruházásaként. Az ország leghíresebb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. A makettpark folyamatosan bővül újabb épületekkel és látványosságokkal, így 2015-ben Erdély nevezetességei, 2016-ban Felvidék, 2017-ben Kárpátalja, és 2019-től Őrvidék történelmi titkai és építészeti kuriózumai hívják kalandra a látogatókat. 2018-tól mini színház elevenedik meg a parkban az év jelentősebb ünnepnapjain, a Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház hallgatóinak részvételével.

A szarvasi Mini Magyarország az ország legnagyobb, és egyben egyetlen interaktív makettparkja. Többek között a Pécsi Dzsámiból a müezzin énekét, az Operaházból -a szarvasi születésű- Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzó Dalát is megszólaltathatják a látogatók. Itt található az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózata is, amelyen a magyar vasúttörténet legszebb vonatai a látogatók által gombnyomásra indíthatóak. A mini  Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak. A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az Arborétum közegébe: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották, a növénytelepítési munkákat is célzottan az Arborétum élővilágával hangolták össze.