Hírforgó

A szlovák színházi lét tizenötödik születésnapjára emlékeztek

Tizenöt esztendővel ezelőtt, 2004 Nagypéntekén a Passió bemutatójával kelt életre a szlovák színházi lét Szarvason.


Mótyán Tibor ötletéből – a szarvasi Evangélikus Keresztyén Egyházközösség Nagypénteki Passiójának felhasználása az 1863-as kiadás alapján – Gergely László rendezett a katolikus passiójátékok klasszikus elemeit is beépítve az általa toborzott felvidéki és hazai színészcsapatra építve egy, az egész magyarországi szlovák kisebbség településein – később még Prágában is Takács Miklós támogatásával – kitörő közönségsikerrel játszott darabot.

Az évfordulóra emlékezve a Cervinus Teátrum március 18-án a Nemzeti Színházban játszotta a Drótos Jankót – szlovák változatban – és a Szigorúan tilost ezúttal magyar nyelven.

A Szigorúan tilos előadása után Csaszvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, Babák Mihály polgármester és Földesi Zoltán kulturális főtanácsnok jelenlétében emléklapot adott át a 2004-es Passió bemutatón jelenlevő – illetve jelen nem levő – szereplőinek és színházi háttérmunkásainak.

* * *

Peter Karvas éppen ötvenéves betiltott darabját a Nemzeti Színház Gobbi Hilda-termében vitte színre a Cervinus Teátrum Varga Viktor rendezésében.

A szereplők a tőlük megszokott és elvárható módon hatalmas érzelmi töltettel, apait-anyait beleadva játszottak.

Szemerédi Bernadett ezen az estén is brillírozott a vak lány szerepében, Polák Ferenc játéka mindent belevitt a lázadó ifjúság álmaiból és életérzéséből. Maróti Attila a művészi tökély csúcsára vitte Pesten is a politikai kaméleon Adam figuráját. Nádházy Péter és Dósa Zsuzsa szülői kettősükben a legnagyobb hitelességgel ábrázolták a hatalomnak kiszolgáltatott kisemberek mindennapjait.

Timkó János és Ragány Misa – Gonda és Neoral bőrébe bújva – olyan mesterfokra vitték ezt a két, a mindenkori plebs salakjából hatalomra jutott figurát, hogy azt még a néhai legkeményebb nyilas keretlegények, urambocsá’ a recski tábor smasszerei úgyszintén megirigyelnék.

Nagy Szilvia díszletei és jelmezei itt, a Gobbi Hilda-terem kamaraszínpadán is tökéletesen éltek. Az ország több településéről érkezett nagyérdemű vastapssal jutalmazta színészeink bravúros összjátékát.