Felhívások, Közlöny

Figyelemfelhívás…

… a szarvasi járásban élő hölgy lakosság számára a méhnyakrák szűrés fontosságáról és az elérhető szűrési lehetőségekről.


A Szarvasi Szakorvosi Kft. által működtetett Szarvasi Egészségfejlesztési Iroda kiemelt feladatként kezeli betegségek megelőzését. Tevékenységünk egyik hangsúlyos része az elérhető országos szűrőprogramok népszerűsítése. Jelen cikkünkben a méhnyakrák szűrésének jelentőségéről, a szűrésen való részvétel előnyeiről tájékoztatjuk az érintett csoportok tagjait.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. Ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. A méhnyakrák, a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elváltozásából kialakuló daganatféleség. A méhnyakrák ún. daganatmegelőző állapota még nem valódi daganat, de a rákszűrés során jól diagnosztizálható, és az idejében végzett beavatkozással gyógyítható.

A méhnyakrák napjainkban is a gyakori halálokok között szerepel. Magyarországon évente körülbelül 1300 új esetet fedeznek fel, amelynek többsége ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van. A rossz halálozási statisztikai mutatók annak köszönhetők, hogy a méhnyakrák szűrés bevezetése és kiépítése ellenére a nők jelentős hányada nem vesz részt ezen a vizsgálaton.

Bár korai stádiumban a daganat csak elvétve okoz panaszokat, a szűrővizsgálat során már ilyenkor is láthatók olyan kóros elváltozások, melyek további vizsgálatokra ösztönöznek, elősegítve a betegség teljes feltérképezését és a terápia meghatározását, elkezdését. Fontos tudni, hogy a tünetek általában csak az előrehaladott, már nem gyógyítható elváltozásoknál jelentkeznek. A daganat növekedése során átterjed a környezetére, az alhasi szervekre.

Mi a teendő a hölgyek egészségének megóvása érdekében? A rendszeres nemi életet élő nők esetén a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, ugyanis egy egyszerű vizsgálattal a méhnyakrák kialakulása megelőzhető. A szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes és a hatékonysága megbízható. A méhnyakrák szűrés legfontosabb eleme a mai gyakorlatban a méhszáj felszínéről és a nyakcsatorna kezdetei szakaszáról végzett mintavétel. Az innen lesodort sejtek mikroszkópos vizsgálata (cytologia) során elkülöníthetők az egészséges, illetve a kóros sejtek.

A szarvasi járásban élő hölgyek a Szarvasi Szakorvosi Kft. két nőgyógyászati szakrendelését kereshetik fel a szűrés kezdeményezése céljából a Szarvas Szabadság út 11. szám alatti központi telephelyen. A nőgyógyászati szakrendelés nem beutaló köteles. Az érvényes ügymenetnek megfelelően a nőgyógyászati rendeléseken nincs előjegyzési lista, a megjelenés napján ellátják a pácienseket a szakorvosaink. A rendelési idők és az esetleges szabadságok időszakai megtalálhatók www.szakorvosi.hu honlapon, illetve a betegirányítástól a 66/541-300 telefonszámon kérhető szóban információ. 

Bíztatok minden érintett hölgyet, hogy gondolkozzon felelősen a saját egészségéről, jelenjen meg évente a méhnyakrák szűrésen.

Farkasné Lestyán Eszter
projektmenedzser