Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

Legjobbak a jók között

Mint ahogy az már a megelőző években is volt, idén is a CsabaPark adott otthont a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny területi döntőjének, melyen két korcsoportban kilenc általános, illetve nyolc középiskolai csapat mérhette össze tudását.


Az ifjúsági verseny több évtizedes hagyományra tekint vissza a katasztrófavédelem történetében. A minden évben megrendezett megyei és országos eseményeken több száz diák ad számot a tanév során szerzett elméleti és gyakorlati tudásáról.

A verseny egyik célja az, hogy a fiataloknak is legyenek alapvető ismereteik, például a veszélyhelyzetekben alkalmazható védekezésről, a katasztrófahelyzetek esetén betartandó magatartási szabályokról. Fontos, hogy az ifjabb generáció tudatosan készüljön fel az esetleges civilizációs katasztrófák hatásai elleni védelemre, szükség esetén magabiztos segítői legyenek bajba jutott embertársaiknak.

Az esemény a megnyitó után pályabejárással folytatódott, ahol az állomásvezetők pontosan elmondták a feladatok végrehajtásával szemben támasztott elvárásokat és megválaszolták a csapatvezetők és felkészítő tanáraik versenyszámokra vonatkozó technikai kérdéseit.

Ahogy az a katasztrófavédelmi kirendeltségek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok által szervezett helyi fordulókon is történt, a területi döntőn is a továbbjutott csapatok tagjainak több állomást kellett teljesíteniük.

A versenyző fiataloknak a katasztrófavédelem három fő szakterületére jellemző feladatokat kellett eredményesen végrehajtaniuk. Ennek megfelelően elsőként elméleti ismereteikről kellett számot adniuk mind számítógépen, mind papír alapon.

A gyakorlati feladatsor füstsátorral vette kezdetét, de meg kellett küzdeniük az „UN számok” azonosításával és kihívást jelentettek a tűzoltó ügyességi és a térlátást segítő versenyfeladatok is. Emellett a versenyszámok között szerepelt nyúlgátépítés, elsősegély-nyújtási ismeret, valamint szerelési feladat is napirendre került.

A feladatok végrehajtása után az eredményhirdetés következett, mely során oklevéllel és serleggel jutalmazták az induló csapatokat, valamint átvehették a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület által felajánlott különdíjait is. A díjakat Kiss Andrástűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Lipták István nyugállományú tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség elnöke és Nagy Sándor, a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke adta át.

A területi döntő sikeres technikai lebonyolításában, a zsűri bizottságban aktívan közreműködött mind a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség, mind a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség, akik szakmai tudásuk mellett felajánlásokkal is támogatták igazgatóságunkat a színvonalas verseny megtartásában.

Középiskolai korcsoportban a megyei fordulón első helyezést ért el, továbbá magáénak tudhatja a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület különdíját a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium „Békésszentandrás” csapata.

Általános iskolai korcsoportban továbbjutott, valamint szintén magáénak tudhatja a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület különdíját a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola, Óvoda és Kollégium „Katasztrófeák” csapata

A két első helyezett csapat az április 27-én, az országos Rendőr- és Tűzoltó Napi majálissal egy időben, a Budapesten megrendezésre kerülő országos versenyre is kvalifikálta magát.

Az országos döntőn a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya a két csapatnak szurkol majd.