Hírforgó

Pásztor Erzsi volt Harencsár László vendége

Ballagási szombat délután és borongós idő ide vagy oda, szép számú Pásztor Erzsi rajongó jelent meg a Városi Könyvtárban. Harencsár László író a Kossuth-Jászai Mari és Balázs Béla-díjas színművésszel beszélgetett.


A magyar színpad élő legendája – ha úgy tetszik, egyik nagyasszonya – már a délelőtti órákban megérkezett Szarvasra. Vendéglátója először a Katalin II sétahajó fedélzetéről mutatta be a Körös-part gyöngyszemeit, majd a Régimódi Étterem messze földön híres pacalpörköltjét fogyasztották el egy családi parti keretében.

Egy frappáns és kedves felvezetéssel mesélte el a házigazda – már a könyvtár olvasótermében – hat évvel ezelőtti Magyar Rádió-béli megismerkedésük történetét. Mint az közismert, azidőtájt még rádiózás folyt a Bródy Sándor utca 5-7. alatt, a Pagoda – mintegy virtuális irodalmi kávéház – is javában működött. Ott találkoztak a nevezetes rádiójáték felvételén. Nos, ettől a felvezetéstől kezdve Pásztor Erzsiből egy színészlegendához illő módon dőlt a szó, egyik történet követte a másikat.

Többek közt hallhattuk, hogy az idei nyáron fogja ünnepelni színészpályája kezdetének 60. évfordulóját. Többszörös regénybe és filmeposzba illő pályájából szeretettel idézett fel olyan arcokat, amelyek ma már csak az idősebb és igényes színházbarátok számára jelentenek értéket. Így például szó esett Bodor Tiborról, Polgár Giziről, Hofiról, Bella Elmáról, Dégi Istávnról, Lőte Attiláról, Gordon Zsuzsáról és másokról. Újpest és Angyalföld díszpolgáraként Pásztor Erzsi lélekfényező módon idézte fel édesapja fodrászüzletét, óvodáit, a háború alatti és utáni kemény éveket. Összességében egy zanzásított enciklopédiával lett a nagyérdemű gazdagabb a neves művész életművéből.

Hallhatunk a Szomszédok és a Csengetett Mylord máig tartó hallatlan népszerűségéről is. Mindvégig nagy-nagy szeretettel idézte meg Székhelyi József arcát és alakját. Sok más néhai nagyság mellett Dajka Margit alakját is megidézte.

A ragyogóbbnál ragyogóbb emberi történetek füzérével fűszerezett délutánra tökéletesen illett a neves vendég néhai édesapjának mondása: „Ahová az én Erzsikém belép, ott azonnal kisüt a nap.”

Így történt. A jelenlévők szívében-lelkében kisütött a nap ezen a délutánon. KÖSZÖNJÜK!