Hírforgó, Képgaléria, Média

Madarak és Fák Napját ünnepeltünk az Anna-ligetben

Május 10-én, a Madarak és Fák Napján több, mint 250-en látogattak el az Anna-ligetbe, hogy a Körösvölgyi Állatparknak helyet adó, gyönyörű ligetben ünnepelhessék e jeles alkalmat.


A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Hermann Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára.

Erről a szép hagyományról emlékezik meg minden évben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is. A szarvason található Körösvölgyi Állatpark ideális helyszíne a környezeti nevelési programok lebonyolításának, hiszen az évszázados fákkal teli liget számos élőlény, így például madárfaj otthona is, ahol a természetes élővilág mellett, állatházakban, kifutókban, karámokban, röpdékben több, mint 50 féle Kárpát-medencére jellemző bemutatott állatfaj is megtekinthető.

A Gyuláról, Hajdúhadházról, Aszódról, Kondorosról érkező iskolás csoportokat illetve az egyéni látogatókat folyamatos madárgyűrűzés várta, melybe bárki bekapcsolódhatott. Az érdeklődők nagyon sok hasznos és izgalmas információt tudhattak meg Bozó László madárgyűrűzőtől, akinek fogó hálójába ezen a napon nagy fakopáncs, erdei pinty, feketerigó, seregélyek és széncinege repült be. Az említett fajok az adatfelvételt és ornitológiai jelölő gyűrűjüket a programon résztvevők megfigyelése mellett kapták meg.

Az állatpark madárfajai látványetetéssel egybekötött ismertetőkön kerültek bemutatásra, ahol a hazánkból ma már csak ritka kóborlóként felbukkanó fakókeselyűk, a fokozottan védett uhu és uráli bagoly illetve az állatpark tavának vízi madarai kapták a főszerepet.

E jó hangulatú program reméljük, minden résztvevő számára hasznos emlék marad.