Hírforgó

Ismét nyertes Erasmus+ pályázat a Székelyben a 2019/2020-as tanévben

„Szakmai képességek fejlesztése külföldön-magyar diákok új kihívások előtt” címmel a GySzC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma pályázatot nyújtott be a Tempus Közalapítvány felé az Erasmus+ alprogramára.


Intézményünk 26189 € támogatást nyert, ezzel lehetősége nyílik 14 diákunknak 3 illetve 4 hetes szakmai gyakorlatot eltölteni külföldön. Szlovákiába 6 vendéglátásban tanuló diákunk utazhat egy 4 csillagos wellness szállóba 4 hetes szakmai gyakorlatra. Finnországban pincér, ügyviteli titkár és szociális gondozó szakmát tanuló 8 diákunk tölti 3 hetes gyakorlatát.

A projekt megvalósítása során a vendéglátós tanulók betekinthetnek egy külföldi ország gasztronómiájába, megismerhetik ételspecialitásait. Az ügyviteli titkárok betekintést nyernek a finn önkormányzati rendszerbe és az irodai munkába is. A szociális gondozók megismerik a finn szociális ellátó rendszer mindennapjait.

Egy idegen országban töltött gyakorlat előnyt jelenthet a későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedés szempontjából is. Legfontosabb célunk azonban, hogy a megvalósítás során az európai elvárások tükrében az iskolai képzést és a gyakorlati oktatást közelebb hozzuk egymáshoz.

Cél a projekt során az is, hogy a tanulóink olyan kompetenciákat, gyakorlatot szerezzenek, hogy javítsák munkaerő-piaci esélyeiket. A nyelvi kompetenciák fejlődése is jelentős cél a külföldi gyakorlat alatt, hiszen a vendéglátásban komoly elvárás a munkaadók részéről, hogy a munkavállalók képesek legyenek idegen nyelven kommunikálni. A tanulók magabiztosabbá válnak az angol nyelv használatában, szókincsük bővül. Mivel a szakmai nyelv kötelező eleme a záróvizsgának, ezen a területen is profitálnak diákjaink.

A gyakorlat sikeres teljesítését követően a diákok nemzetközi Europass mobilitási igazolványt kapnak, amely itthon és külföldön is előnyt jelent az elhelyezkedésnél.

A projekt legfontosabb időpontjai:

  • 2019. május: a pályázat kihirdetése az iskolában
  • 2019. június: a pályázatban részvevő 14 tanuló kiválasztása
  • 2019. július eleje: szerződéskötések
  • 2019. augusztus utolsó hetei: a tanulók nyelvi és lélektani felkészítése
  • 2019. ősz: a 14 tanuló kiutazása külföldre 3 turnusban
  • 2019. október, november: hazautazás, a munkanaplók elkészítése
  • 2019. november: a projekt bemutatása a nyílt napon
  • 2020. április: a projekt bemutatása a Szakmák éjszakáján
  • 2020. július: a projekt lezárása

Kita Erzsébet projektkoordinátor