Hírforgó, Képgaléria, Média

Lurkó-nap 2019! Gyakorlós módra

Borongós napindítás, vidám, zsibongó, napsütéses napzárás…


Röviden így írható le a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda Lurkó-napi napindítás-zárása. Na persze nem ilyen egyszerű volt ez a színes, pompás gyermeknapi kavalkád. Hangos csatakiáltás, és „indián üvöltés” töltötte be a teret a Gyakorló és a szarvasi campus minden zegzugát. Na de hát ilyen egy hely, ahol bitang jó gyermeknek lenni!

Az óvodai csoportjaink indián törzsekké alakultak, és valódi gyakorlós őslakóként vették birtokba őseik földjét, a Gyakorlós rezervátumot.

A cél nem más volt, mint a különböző akadályok teljesítse, és öt amulett összegyűjtése. Óriási feladatot kaptak a fiatal és kevésbé fiatal indiánok, hiszen a Napot, a Holdat, a Csillagot, a Tüzet és a Vizet kellett kiszabadítani az emberiség számára, attól a gonosz törpördöngős kígyótól, aki mindezt bizony elrabolta. Voltak itt igazi indiánt próbáló feladatok, sátorépítés, bölény vadászat egy óriás csúzli segítségével, papírhajó hajtogatás a „Csobogó víz” állomáson, halfogás, dugó tutaj építés, majd verseny, amit a vízen célba fújtak a gyerekek.

Nyomolvasó képességüket is próbára tehették a „sólyomszem” ovisok, mert lábnyomokat kellett párosítani a hozzájuk tartozó állatokkal. Az igazi avatási feladat az ügyességnek a próbatétele, botokat kellett háttal állva váll fölött dobni, és így egy körbe betalálni. Bizony a tűzzel is meg kellett küzdeniük a kis indiánoknak, tűztánc, tűzrakás, tüzesvíz ivóverseny és a tűzugrás is programon volt. „Lóra fel!” szólt a felkiáltás a „fürge pata” állomáson, és irány az akadályok leküzdése, a sebes folyású varázsfolyón átkelés, és az álomfogóba elhelyezett varázskövek őrizték a kis indiánok álmát. Meglepő fordulattal – hisz itt Gyakorlóovis indiánokról lévén szó – sikerült kiszabadítani a fogságba esett Holdat, Csillagot, Tüzet, Vizet, a bőrtarisznyákba elrejteni az amuletteket, és jól megérdemelt jutalomként a kis törzsek nyársra húzott „maniókát” fogyaszthattak el.

A délután tovább fokozódott. A Gyakorló udvara, Lurkó-napi forgataggá sűrűsödött, a családbarát délutánon Hevesi Imre csapott a húrok közé, és pattintott egy igazi szarvasi fergeteges zenei műsort, majd Molnár Orsi énekeltette és táncoltatta meg a gyerkőcöket. Volt itt „egy perc és nyersz”, itt volt a Szarvasi Rendőrkapitányság kerékpáros akadálypályája, az óriás ugrálóvár, Tóth Iringó vezetésével „csillámtetkó party-zone”. Az elátkozott malom című bábelőadással készült a Süni bábcsoport, és a megfáradt, vidám csapatot, és minden kedves Gyakorlós vendéget a Bóbita Alapítvány finom jégkrémmel és hot-doggal lepte meg. A Lurkó-nap hangos, benzingőzös zárásaként Podani Milán mutatott be akrobatikus motorshowt, ahol az extrém sport kedvelői is vihettek haza valami emléket és talán picike bátorságot, hogy ők is a végre jó idővel nyeregbe pattanjanak. Persze ne úgy, mint Milán…!

Családbarátnak, egy családbarát intézménnyel, egy olyan közösséggel, ahol jó gyermeknek, szülőnek, és pedagógusnak lenni, hiszen ez a Gyakorló, a Gál Ferenc Főiskola egyre csak növekvő törzse.

V. Z.

 Az intézmény köszönetet mond támogatóinak, akik a rendezvény sikeréhez hozzájárultak:

SZARVASI AGROTA- ALCSI RED TEJTERMELŐ KFT., HUNTRAC KFT, SZARVASI MOZZARELLA, SZARVASI SPAR SZUPERMARKET KFT, GALLICOOP ZRT, TÓTHNÉ TRUCZKA ANNA, KORBELY JÁNOS, GEOMARK KFT, PODANI MILÁN, BESENCZY MÁTÉ, BÓBITA ALAPÍTVÁNY, SZARVASI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, GÁL FERENC FŐISKOLA,

A RENDEZVÉNY  A Gál Ferenc Főiskola közösségépítő tevékenysége Mezőtúron és környékén Projektazonosító: EFOP-1.3.5-16-2016-00709 PROGRAM TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSULHATOTT MEG.