Sziréna

Volán mögé ült egy erős este után…

A Gyulai Járási Ügyészség a súlyos testi sértést okozó járművezetés ittas állapotban bűntette miatt indult büntetőügyben vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására és a közúti járművezetéstől határozott időre történő eltiltásra tett indítványt egy 20 éves büntetlen előéletű gyomaendrődi férfi ellen.


A fiatal férfi 2021. március 26-án este sört, pezsgőt és pálinkát fogyasztott el, ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy a hajnali órákban egy autó volánja mögé üljön. A cselekmény időpontjában közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A terhelt a személygépkocsit vezetve közlekedett Csárdaszállás lakott területén kívül, az ún. Kisezüsti utat és a Határutat összekötő első számú földúton a Határút felől Csárdaszállás irányába 40-45 km/óra sebességgel. Haladása közben a földút és az aszfalt burkolatú Kisezüsti út „T” alaprajzú kereszteződésében ittassága miatt nem kanyarodott sem balra, sem jobbra, hanem azon egyenesen keresztülhaladva a szemben lévő vízelvezető árokba hajtott és az árok falának ütközött. A baleset következtében a gépkocsi jobb oldali első ülésén biztonsági övvel nem rögzítve utazó férfi 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. Amennyiben a sértett a jogszabálynak megfelelően használja a biztonsági övet, úgy 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel vészelte volna át a balesetet. A terhelt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ügy érdekessége, hogy a balesetben súlyos sérüléseket szenvedő utas, egy 20 éves büntetlen előéletű csárdaszállási férfi ellen a Szarvasi Járási Ügyészség szintén a héten emelt vádat járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt, mivel az általa használt gépkocsi vezetését a balesetet megelőzően úgy engedte át a barátjának, hogy tudta, az a járművezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott. Az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta.