Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Banditák délben

Lágy májusi szellő cirógatja a fákat. A nap akár ezer meg ezer ezüstcserép darabra törik a Holt-Körös fodrain. Madárcsicsergés. Bodza és más bódító virágillatok. Május 13-án délfelé járunk.


Csendes a Maczó-zug. A Körös-parti úton alig járnak. Ideilli béke hangulata lengi be a környéket. Ám minden véget ér egyszer alapon, ebbe a gyönyörű miliőbe belerondítanak hirtelen. Egy szürke Lada öcsödi utasaival órák óta járja a kertek alját. Nem először teszik, ahogy a Bertók és Dina birtok kifosztásával próbálkoznak. Tovább-tovább a köztiszteletben álló idős tanár, Kozák Ferenc kertje következik. Surran, oson befelé a banda, amikor az egyik „Lada utazó” szembetalálja magát egy idős hölggyel. Ne legyenek kétségeink, nem a bandita menekül, a hölgy pofont kap egyiküktől. Mondhatnók szerencse, hogy nem verték agyon, megúszta egy pofonnak. Hozzáteszem, magánbirtokon belül.

Történik mindez 2013. május 13-án a déli órákban (sic!). Szarvas egykoron élt híres csősze, Maczó Mátyás, akiről a régen oly békés kerteket – a Maczó-lapost és a Maczó-zugot elnevezték – s példás rendet tartott itt anno, csakúgy, mint utódai – foroghat sírjában.

Az eset után Kozák Ferenc, az idős tanár rendőrségi feljelentést tett. Mint megtudtuk, az egyik szemfüles helybéli a Lada rendszámát felírta. Reménykedjünk, hogy a rendőrség megtette a szükséges lépéseket. Mindamellett figyeljünk mozdítható értékeinkre, kül- és belterületen. Mert azokra a banditák fényes nappal is lecsaphatnak.