Felhívások, Közlöny, Postaláda

Levél a gazdaságszerkezeti összeírásról

Az alábbi levelet kaptuk a GSZÖ 2013 összeírással kapcsolatban.


Központi Statisztikai Hivatal Vidékfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezeti Statisztikai Főosztály

Tárgy: Gazdaságszerkezeti összeírás

Tisztelt Jegyző, Körjegyző Asszony/Úr!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013. június 1-jei eszmei időponttal június 1. és 30. között – az Európai Parlament és a Tancsá 1166/2008/EK, 1165/2008/EK, 138/2004/EK és 543/2009/EK rendeleteinek megfelelően – mezőgazdasági Gazdaságszerkezeti Összeírást (GSZÖ 2013) hajt végre. Az összeírás célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EZ és a gazdálkodók részére.
Az összeírás során a mezőgazdasági tevékenységhez használt földterületről és vetésterületről, állat-, épület- és gépállományról, továbbá a munkaerővel kapcsolatos adatokról, illetve néhány kiegészítő információról kell adatot szolgáltatnia.
Az összeírást mintavételes formában hajtjuk végre 2013. június 1. és 30. között az ország 1500 településének kijelölt körzeteiben.
A mezőgazdasági összeírások történetében először nyílik lehetőség arra, hogy 2013. május 15. és 26. között a kérdőívet az adatszolgáltatók elektronikusan töltsék ki. Az ehhez kapcsolódó információkat május elején kapják meg azok a kijelölt körzetben szereplő adatszolgáltatók, akik a 2010. évi teljes körű Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ 2010) alkalmával a mezőgazdasági statisztikában definiált mérethatárt elérték, és akiket ezek alapján gazdaságnak tekintettünk. Az így adatot szolgáltatókat az összeíró már nem fogja felkeresni.
Kérem, hogy az összeíráshoz kapcsolódóan az alábbiakban legyen segítségünkre:

  • Az internetes kitöltési időszakban szükség esetén nyújtson támogatást (pl. számítógép-használati lehetőség, szakmai segítség nyújtása) az Önhöz forduló állampolgároknak a kérdőív kitöltéséhez. Az összeírás kérdőíve és a kapcsolódó útmutató elérhetőek a következő helyen: www.ksh.hu – Adatszolgáltatóinknak – Nyomtatványok – OSAP 2243 kérdőív.
  • Az összeírási időszakban (június hónapban) a KSH által oktatott számlálóbiztosok fognak házról-házra járni a számukra kiadott címlista alapján.

Az összeírás terepi végrehajtásához kapcsolódóan a következő feladatok jelentkezhetnek:

  • Előfordulhat, hogy a KSH megyei főosztályai, osztályai segítségért fordulnak Önökhöz összeírók toborzása céljából április-május hónapban. Ehhez kapcsolódóan kérem, hogy legyenek segítségünkre az erre a feladatra alkalmas személyek ajánlásával.
  • A KSH a média útján is tájékoztatja a lakosságot az összeírásról, de fontosnak tartjuk, hogy az összeírásban érintett településen élők hivatalosan is tájékozódjanak az eseményről. Ehhez kapcsolódóan készítünk majd egy „Felhívást”. Kérem hozzájárulását és egyben intézkedését, hogy lehetőség szerint május 15. és június 30. között a felhívás kerüljön közzétételre a települési önkormányzat közösségi tájékoztatást szolgáló felületein.

Az összeíráshoz kapcsolódóan az összeírásban érintettek, illetve résztvevők részletes felvilágosítást kaphatnak a gszo2013@ksh.hu e-mail címen, illetve az összeírás időszakában a következő zöldszámon: 06-80/200-224.
Együttműködését előre is köszönöm.

Budapest, 2013. április 11.

Valkó Gábor
főosztályvezető