Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Kövek a jellé vált időben

Hatalmas veszteség érte június 7-én Szarvas egyházi, sport és lokálpatrióta közösségeit. Hosszú szenvedésekkel telt hónapok után életének 75. évében Klenk József visszaadta lelkét Teremtőjének.


klenkRégóta figyeltük aggodalommal a kórházi betegágya felől érkező híreket. Bíztunk-reménykedtünk benne, hogy szenior úszóversenyeink örökifjú oszlopa még egyszer győzni tud a végzet tenyerén vívott halálos viadalban. Nem sikerült. Átigazolt egy halhatatlan égi csapatba.

A gyász adta fájdalom következtében dadogva torlódnak küzdelmes életének hívó szavai mindazon területről, ahol sokrétűen és eredményesen ténykedett.

Ha néhány szóban próbáljuk megválaszolni a kérdést: Ki volt Klenk József? – akkor igen tartalmas lesz a válasz. Csak néhány fontosabb pont az utóbbi évtizedből: az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség felügyelője, a Nemzeti Fórum megyei elnöke, a Nemzeti Fórum Országos Etikai Bizottságának tagja, országos zsinati tag, Szarvas Város Önkormányzata Ifjúsági és Sportbizottságának külső tagja, korábban a Gyermek és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumi tagja. Sport és polgári jótékonysági bálak mindenes szervezője, egyházi és világi karitatív akciók fáradhatatlan tagja, a szarvasi sport egészéért elévülhetetlen munkát végző sportvezető. Civil fogtechnikusi pályája mellett előbb mezőgazdasági üzemmérnöki, majd testnevelő tanári oklevelet szerző vajdás öregdiák, aki 1956-os nemzetőri szabadságharcos szerepvállalása miatt nem folytathatott egyetlen hazai egyetemen és főiskolán nappali tanulmányokat. Aki származása miatt már kisgyermekkorában csak a sors kegyelme révén úszta meg a még keményebb üldöztetést családjával együtt. Emellett a családjáról, szeretteiről minden időben gondoskodó férj, apa és nagyapa. Ezek lennének a kapkodó címszavak.

Egyfajta kegyelmi állapotoknak köszönhetően az Ő elkötelezett nép-nemzeti, hazafiúi és lokálpatrióta munkásságának köszönhetően vannak örökre emlékezetes pillanatai közéleti munkásságának. Ilyenek például azok a bálak, amelyek előkészületében élen járt és kitalálta a Magyarság-díj ötletét. Az Aradi Szabadság-szobor Egyesület vezetőitől kezdve Duray Miklóson keresztül egészen néhai dr. Soós Kálmánig zárva a sort. Vagy a Beregszászi Illyés Gyula Színház, a II. Rákóczi Ferenc Főiskola javára szervezett gyűjtőakciók, akár a Böjte Csaba vagy Berszán atya javára összehozott adományok összeterelése a számtalan árvízi gyűjtéssel együtt. Sorolhatnók egészen a vörösiszap katasztrófáig. Mert ahol szükség volt rá, mindenütt ott volt, gyűjtött a köz javára vagy ott serénykedett a gulyáságyú mellett.

Ugyanúgy elévülhetetlen annak a négy nyárnak az áldozatos munkája, amit 2004-től 2007-ig Szarvason végzett az Aranycsapat Alapítvány javára – néhai dr. Gyalog Sándorral, Mihály Istvánnal és másokkal együtt – a Kárpát-medencei Összmagyar Labdarúgó Diáktorna eredményessége érdekében.

Kiterjedő közéleti ténykedése során szívesen vállalt részt kiemelkedő trianoni rendezvényeink és hasonlók lebonyolításában. A történelmi Magyarország minden részéből igyekezett új kapcsolatokat építeni. Minden módon.

Van egy különleges együttese munkásságának. A Szent Klára-templom tövében álló Antall József-emlékmű, az Aradi Emlékhely, a ’48-as Emlékmű, s az odatelepített ’56-os Emlékmű mind ügybuzgó alakját idézik. Kövek a jellé vált időben. Klenk József egyéniségét így is tartja az emlékezet.

Jóska, legyen nyugodt pihenésed! Áldás és béke poraidra!