Hírforgó, Képgaléria, Média

Szív- és lélekfürdető est a Vízi Színházban

A vasárnapi gálaesti nyitányt még az előző idényeket is felülmúló kínálatú, magas fordulatszámú nagyüzem követi a Szarvasi Vízi Színházban.


Hétfő este Fekete Péter színidirektor távollétében Józsa Mihály színművész, a Magyar Teátrum Kft. ügyvezetője – a hasonló nevű folyóirat megbízott főszerkesztője – invitálta pogácsával és zamatos borokkal a Márai-Zorán estre érkezőket. Az invitálást erősítendő a házigazda munkáját a Jókai Színház két ígérete, Babócsai Réka és Tatár Bianka segítette. A színpadon pedig három különleges művészalkat: Balázs Csongor – a Napsugár Bábszínház tagja, Szabó Lajos és Vadász Gábor – a Jókai színművészei idézte meg Márai gyönyörűségesen mély gondolatait a legendás Füveskönyvből vett klasszikusokkal. Mindezt pedig Zorán hallatlanul gazdag életművéből vett lírai gyöngyszemekkel ötvözték gitárral és énekkel.

Mint azt Józsa Mihály az est végére teljes eksztázisba zuhanó, mintegy 5-600 fős közönség előtt elemezte: izgalmas ötlet a 113 éves – lenne – Márai és a 67 éves Zorán művészetét párosítani. Minden esetre a Kassán született néhai író és költőnagyság – egyszerre kiváló publicista és színpadi szerző – gondolatai a szerelemről, a barátságról, szenvedélyről, a hitről és más emberi alapnormákról tisztán és mély egyszerűséggel átadva követték egymást, oly logikusan, akár a Márai szerint megfogalmazottakat is követve emberi létünkhöz, a szabadság vagy a szenvedély megélése hozzátartozik.

A Belgrádban született Zorán szépséges dalai – mint a Majd egyszer, az Ünnep, a Romantika, Volt egy tánc, Apám hitte, Szép Júlia és más legendás darabok – a zsoltárok mélységéből fakadtak fel ezen a szív- és lélekfürdető estén.

Balázs Csongor – Csíkszereda szülöttje, Vadász Gábor – Szeghalom és Szabó Lajos – Hódmezővásárhely hétfő esti előadásukkal alkotói tehetségük legjavát felvonultatva organikus egységbe fűzték a XX. századi irodalmi óriás és a kortárs zenészzseni művészetét.

Így a már két évaddal ezelőtt klasszikussá lett “Vers a víz fölött” idei sorozata parádésan indult.