Hírforgó, Képgaléria, Média

Huzella Péter és Zalán Tibor estje

Kedd este a nyolc órai kezdésig majd egy órán keresztül ha nem is balladai homályba, de füstfelhőbe borult a Vízi Színház környéke. Ennek egyetlen nyomós oka: egy derék pilóta légitámadást intézett a sűrű szúnyoghad ellen.


Az invázió hatása nagyjából negyed tízig tartott, akkorra vagy szúnyogék, vagy más harapós természetű bogarak visszatértek és csíptek.

Az est házigazdája, Babák Mihály polgármester Józsa Mihály társaságában lépett a hétfőinél jóval gyérebb, mintegy száz fős közönség elé. Az alacsony létszámban az aznapi hőség is közrejátszhatott.

Mindenesetre a kitartó és lelkes törzsközönség ezúttal is kiváló szellemi kalandban részesült. A polgármester házigazdaként két irodalmi kiválóságot mutatott be: Zalán Tibor József Attila-díjas író-költő, dramaturg és színpadi szerzőtársa barátja, Huzella Péter zeneszerző énekes személyében.

Mint hallhattuk, Zalán Tibor lapszerkesztőként is letette névjegyét olyan rangos műhelyekben, mint a Kortárs, a Szivárvány vagy a Kelet. Holott ifjúkorában magyar-orosz szakos tanárként indult. Dramaturgként alkotott korábban a Kolibri Színházban, a Griff Bábszínházban, jelenleg a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja. Dramaturgiát és színháztörténetet több helyen is oktat, így jelesül Békéscsabán a Színitanházban is.

Huzella Péter annak idején 1973-ban az Ybl Miklós Főiskolán szerzett diplomát. 1973-tól ’95-ig a Kaláka együttes oszlopos tagja volt. Hosszú évek óta szerez zenét Zalán Tibor verseire és darabjai mellé.

A “párbaj” során szép és veretes mívű versek hangzottak el, köztük két Arany átirat, egy Balassi átirat – ez utóbbi 1975-ben betiltották -, igényesen megformált dalokkal felváltva. Így többek között felcsendült a Walesi bárdok, a Zenit, az Elátkozott vonat és más ismert Huzella darabok. Zalán Tibor mély merítésű költeményeit végül a népszerű “A konszolidáció nemzedéke” c. dal zárta.

A kellemes beszélgetéssel és pogácsakínálással, borkóstolással keretezett esten azt is megtudhattuk. hogy az Esztergomból importált két hattyú megvan, csak egyelőre nem a Vízi Színház előtt úszkálnak.