Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Vaskor Pál emlékére

Szomorú hír érkezett Szerkesztőségünkbe Vaskor Pál (1938-2013) haláláról. Arca hosszú évtizedeken keresztül nem csak a városhoz tartozott, de jó néhány környékbeli településhez is.


vaskor_palEgyszer a Körös TV stábja törzshelyén, a Vadászkürt Vendéglőben forgatott. Mivel a felvétel éppen délidőben történt, a kamera másokkal együtt ebédjét örök időkre rögzítette. A népfrontos Vaskor Pali. Az idősebbek így ismerték, emlegették, mivel 1971-től egészen 1990-ig dolgozott főállású tisztviselőként a Hazafias Népfront Városi Bizottsága titkári posztján.

A tősgyökeres szarvasi – ulicskai – születésű fiú általános iskolás évei után szülővárosában az akkori Mezőgazdasági Technikumban szerzett érettségit. Később tanulmányait Balassagyarmaton folytatta, így lett mezőgazdasági ismeretek oktató képesítése.

Széles körökben ismert népfrontos tevékenysége előtt dolgozott a Szarvasi ÁFÉSZ-ben, az egykori Zrínyi TSZ-ben Örménykúton, majd 1959-60-ban a KISZ Városi Bizottságán. A Hazafias Népfront titkáraként a létező párttitkári keretek között felkarolt számos kulturális és civil kezdeményezést.

Munkássága során elkötelezett egyénisége volt sportéletünknek. 1960-tól másfél évtizeden át töltötte be az MTS Járási-Városi Sporttanács alelnöki tisztét. S csaknem egy évtizeden keresztül vezette a Szarvasi Főiskola Spartacus SC férfi kézilabda szakosztályát. Közéleti posztjából adódóan járatos volt az emberek mindennapi dolgaiban, szívesen beszélgetett a problémáikkal hozzá forduló fiatalokkal csakúgy, mint az idősekkel.

Hetvenöt évesen távozott hosszas betegeskedés után. Kedvelt törzsasztala megüresedett. Leányai, Gabriella és Gertrúd és családjuk gyászában osztozunk. Emlékét megőrizzük. Nyugodj békében Pali!