Háttér

Feljegyzés a Bolza-kastélyról

Babák Mihály polgármester részére készítették az alábbi feljegyzést a Bolza-kastélyról.


Ingatlan alapadatai:

  • Helyrajzi szám: szarvasi belterületi 1.
  • Címe: Szarvas, Szabadság u. 2.
  • Művelési ága: irodaház
  • Földterület nagysága: 1 ha 6778 m2.
  • Tulajdonos: Magyar Állam
  • Ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyonkezelő: Szent István Egyetem

2010. december hó 10. napján tájékoztatva lett írásban a Szent István Egyetem (Dr. Solti László rektor) arról, hogy Szarvas Város Önkormányzat bejelentette igényét a Bolza-kastély tulajdonjogára, vagy vagyonkezelői jogára a Magyar Állam felé. (Levél tértivevénnyel lett küldve.)

2010. december hó 10. napján került megküldésre a kastély tulajdonjogára, vagy vagyonkezelői jogára vonatkozó megkeresés, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. központjába és a Békés Megyei Területi Irodájába is. (Levelek tértivevénnyel lettek küldve.)

2011. február hó 2. napján a Szent István Egyetem az alábbiakról tájékoztatott: „Bolza-­kastély ügyében egyetemünk vezetése még nem hozott döntést”.

2011. december hó 9. kelt levélben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Békés Megyei Területi Irodája az a tájékoztatást adta, hogy a Bolza-kastély tulajdonjoga nem szerezhető meg az a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 33 §-a és a törvény melléklete alapján kizárólag állami tulajdonban tartandó. A tájékoztatás kiterjedt a vagyonkezelői jog megszerzésére is. Az MNV ZRT nem intézkedik, amíg az akkori és a jelenleg is bejegyzett vagyonkezelőnek (Szent István Egyetem) a vagyonkezelői joga nincs megszüntetve.

2012. július hó 5. napján ismételt megkeresés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felé (Dr. Molnár Zoltán általános vezérigazgató-helyettes). A megkeresésben tájékoztattuk a Zrt. arról, hogy a vagyonkezelő (Szent István Egyetem) nem hasznosítja az ingatlant, annak állapota romlik, elhanyagolt, felújítása szükséges és egyben kértük ismét a vagyonkezelői jogot. Levél tértivevénnyel lett küldve.)

Az MNV Zrt. a 2012. július hó 5. napján megküldött megkeresésünkre nem válaszolt.

2013. november hó 20. napján a Szent István Egyetem elvi javaslatot tett a Bolza-kastély komplex egységének a megosztásara, hivatkozva arra, hogy csak így látja megoldhatónak, hogy a kastély, mint épület (külön) esetleg az önkormányzat vagyonkezelésébe kerüljön. Megjegyzendő: 2011-ben már kezdeményezni akarta az Egyetem az ingatlan megosztását, melyet az akkori főépítész nem támogatott, így nem kerülhetett a kastély külön helyrajzi számra.

A feljegyzést készítette:
Tóth Sándor üi.

2014. február 21.