Háttér, Képgaléria, Média

A Szarvasi Polgárőr Egyesület beszámolója a 2013-as év munkájáról

A 2013-as év volt az egyesület történetének legsikeresebb éve. Létszámunkat növeltük, anyagilag megerősödtünk, technikában, polgárőr ruházatban fejlődtünk. Szolgálataink eredményességét kitüntetéssekkel, jutalmakkal elismerte Szarvas Város Önkormányzata, az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőrfőkapitány, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége, Békés Megyei Rendőrfőkapitány.


Színvonalasan ünnepeltük meg a Szarvasi Polgárőr Egyesület 20 éves születésnapját, erre még pályázati pénzt is sikerült nyernünk.

Polgárőr tevékenységünket továbbra is két településen végeztük, Békésszentandrás Képviselőtestületének bizalmát és anyagi támogatását továbbra is élveztük.

A 2013-as év volt a Szarvasi Polgárőr Egyesület történetének 21-ik éve.

Az egyesület létszámának alakulása: 2013 folyamán 55 fő polgárőr tagja volt az egyesületnek ebből 52-en adtak szolgálatot az év során. Létszámunkat sikerült 10%-kal növelni. Sajnáljuk, hogy két fiatal polgárőr is kilépett sorainkból.

Szolgálatok összesítése: a polgárőrök által végzett összes szolgálati idő: 6.887 óra 12,5% növekedés. Békésszentandrási csoport ebből kb.550 órát teljesített.

A szolgálatok típusa 2013-ban:

  1. Megelőző járőrözés
  2. Iskolai rendezvények biztosítása
  3. Lakossági kérések teljesítése
  4. Magyar Postával kapcsolatos szolgálatok
  5. Városi rendezvények biztosítása
  6. Sportrendezvények biztosítása
  7. Közbiztonsági előadás tartása
  8. Rendőrséggel közös szolgálatok:
  • Közös járőrözés
  • Forgalom biztosítása
  • Városi és iskolai rendezvények biztosítása
  • Hatósági tanúskodás
  • Közlekedési vetélkedő szervezése és bonyolítása
  • Figyelőszolgálat

1. Megelőző járőrözés:

Az év 340 napján adtunk valamilyen polgárőr szolgálatot, mely 93%-os teljesítést jelent. Ez 13%-os növekedést jelent az elmúlt évhez képest.

A megelőző járőrözés során a polgárőrök feladata a város bel- és külterületének ellenőrzése volt. A húsvéti és karácsonyi ünnepeket megelőző időszakban eredményes megelőző járőrözést folytattunk.

Külön megállapodás keretében rendszeresen járőröztünk a Nagyfoki-holtág környékén, melynek költségét (250.000 Ft) az egyesületük finanszírozta.

A megelőző járőrözés jelentős részét külterületen folytattuk (a rendőrség ügyeleteseinek kérése volt).

Részt vettünk az országos „100×100 Biztonsági Programban”. A program keretében jelentősebb megelőző járőrözést folytattunk a problémásabb területek környékén.

2. Iskolai rendezvények biztosítása:

Általános iskolai rendezvények, főleg farsang és diszkó, szalagavatók rendezése alkalmával kérték segítségünket. A rendőrséggel közösen biztosítottuk a Sárgulást, a ballagásokat, és a tanévnyitókat.

3. Lakossági kérések teljesítése:

2013-bann 23 alkalommal kérte a lakosság, hogy lakodalom vagy temetés idején biztosítsuk a lakókörnyezetük vagy a parkoló autók környékét. Ez háromszorosa volt az előző évi alkalomnak. Esemény nem volt a szolgálatok alatt.

4. Magyar Postával kapcsolatos szolgálatok:

A Magyar Postával kötött megállapodás alapján, éjszaka a posta épületét ellenőriztük, felkérésre kevesebb alkalommal kísértünk postást.

5. Városi rendezvények biztosítása:

A városban megrendezésre kerülő rendezvényeket 46 esetben biztosítottuk:

Aratónapot, Szilvanapi rendezvényeket, Gyermeknapot, Március 15-i rendezvényt, Trianoni megemlékezést, Majálist, Augusztus 20-i rendezvényt, Amatőr rádiós találkozót, Kolbász és töltött-káposzta készítő versenyt, Mobilitási Hetet, Szarvas Város Napját, Szarvasi Halas Napot, Utcabált, Adventi gyertyagyújtásokat, Télapó ünnepséget, Október 23-i megemlékezést, Békésszentandrási Vitamin Napot, Középhalmi Tanyanapot.

A nagyobb rendezvények alkalmával a biztosítási tervekben is szerepeltünk, mint a rendezvény biztosításáért felelős egyik szervezet.

2013-ban 4 esetben kérték a Vízi Színház rendezvényeinek biztosítását.

6. Sportrendezvény biztosítása:

Labdarúgó mérkőzést (11) és kézilabda mérkőzést (7) hazai lebonyolítását biztosítottuk. Ott voltunk az aerobik versenynél, Olimpiai Ötpróba kerékpáros próbánál, de a minisztériumok sporttalálkozójánál is.

7. Közbiztonsági előadás tartása:

Nyugdíjasok részére felvilágosító előadást tartottunk a bűnmegelőzés és a tulajdon védelme témakörében.

8. A rendőrséggel közös vagy közösen szervezet szolgálatok összesítése:

A rendőrséggel közösen 2013-ban 223 napon 281 alkalommal 1392 órát teljesítettünk, ez 18% óraszám növekedést jelent.

A, Közös járőrözés:

Jellemző szolgálatok:

Az országos közbiztonság javítására, központilag kezdeményezett közös szolgálatok eredményesek voltak. Heti 3 alkalommal működtünk együtt.

Egy alkalommal a Közterület felügyelő által kezdeményezett külterületi akcióban vettünk részt. Ebben 4 polgárőr vett részt a rendőrök, a Közterület felügyelő és két fő mezőőr mellett.

B, Forgalomirányítás, -zárás:

Városi rendezvények estén végeztük ezt a tevékenységet, de baleset miatt is irányítottuk a forgalmat, sajnos halálos balesetnél is.

C, Bűnügyi helyszín biztosítása: 2013-ban nem volt.

D, Hatósági tanúskodás: 2013-ban 6 esetben volt felkérés hatósági tanúskodásra.

E, Városi és iskolai rendezvények biztosítása:

Közösen biztosítottuk:

  • Tessedik Főiskolai Sárgulást,
  • Iskolai ballagásokat, tanévnyitókat,
  • Városi rendezvényeket, ünnepségeket,
  • Civil rendezvényeket,
  • Fáklyás felvonulást.

F, Baleset megelőzési versenyek, Zebra Zsaru rendezvények:

Aktívan közreműködtünk iskolások, gyermekek közlekedési versenyeinek lebonyolításában. Műszaki Nap lebonyolításánál segédkeztünk, a Megvilágosodás Napját is támogattuk.

A rendőrség képviselője, ha tud, megjelenik a havi polgárőr megbeszélésen és megbeszéljük a múlt havi eseményeket, problémákat.

2013-as jelzéseink, intézkedéseink:

A szolgálati naplóban rendszeresen feljegyeztük milyen gyanús személyt, gépkocsit láttunk a szolgálat alatt, még akkor is, ha nem adtunk jelzést a rendőrség ügyeletesének. Így az ilyen adat későbbiekben visszakereshető és felhasználható. Jelzéseink számát tovább növeltük az elmúlt évhez képest.

Egyik jelentős jelzésadásunk volt: Nagyfokon egy sötétben rejtőzködve parkoló gk.-t vettek észre a polgárőrök, ügyeletnek jelezték. A járőr kiérkezett, 4 személy volt az autóban, elő lettek állítva bűncselekmény (kábítószer, sokkoló, viperavolt náluk) gyanúja miatt.

  • tovább folytatódott, hogy utcán fekvő személyekhez kellett rendőrt, esetleg mentőt hívni,
  • a riasztók működése miatt (Szarvason, Békésszentandráson) több esetben értesítettük a rendőrség ügyeletét vagy a tulajdonost, ha volt elérhetőség megjelölve.
  • az üdülő területeken 2013-ban is több alkalommal figyelmeztettük a tulajdonosokat a nyitva hagyott ajtók miatt,
  • lófuttatás miatt több esetben adtunk jelzést,
  • alkalmazottak kérésére üzleteket ellenőriztünk visszatérően a zárás előtti időszakban, mert ilyenkor problémás személyek látogatták előszeretettel az üzleteket és biztonsági őröket is fenyegették,
  • szolgálataink alatt, a halőri tevékenység hatékonyságát aktívan segítettük, komoly  orvhalászati eszközök megtalálásában és lefoglalásában segédkeztünk.
  • az utcai világítás hibáiról több esetben adtunk információt Hajdú Andrásnak,
  • eredményesek voltak a Halottak Napi szolgálatok, és az ünnepek előtti központi akciók,
  • és Zsuzsa néni látogatása is folytatódott,
  • szolgamódra tartott és betegsége miatt, éjszaka az utcára kitett személynek segédkeztünk, hogy biztos helyre kerüljön,
  • segítettünk a nagy köd miatt az árokba hajtó személyek hazajutásában,
  • sajnos több esetben kellett jelzést adnunk kerékpáros baleset miatt,
  • őriztünk nyitva hagyott ajtajú gépkocsit,

A Polgárőrség eredményessége abból is adódik, hogy a polgárőrök nem csak a szolgálat alatt tapasztaltak miatt hívják a rendőrséget, hanem szolgálaton kívül is. A rendőrség ezekre a jelzésekre általában gyorsan és eredményesen reagál.

Beszámoló az egyéb egyesületi tevékenységről:

2013. július 13-án került megrendezésre Békésen a ”IX. Polgárőr Közlekedésbiztonsági Verseny” megyei döntője. A versenyzők KRESZ elméleti és vezetési gyakorlatból mutathatták meg tudásukat.

A Szarvasi Polgárőr Egyesület négy versenyzője Pljesovszki János, Gombkötő Sándor, Jansik István, Szabó János, kiválóan teljesítetve megnyerte a csapatversenyt. Ebből adódóan az egyéni versenyben a dobogó mind három fokára szarvasi versenyző állhatott fel. Első helyen Gombkötő Sándor, második helyen Pljesovszki János, harmadik helyen Szabó János, ötödik helyen Jansik István végzett.

Az országos döntőre 2013. szeptember 28-án Budapesten a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkjában került megrendezésre. A versenyen a megyei döntők első két helyezettje Pljesovszki János és Gombkötő Sándor képviselte Békés megyét.

A versenyen 20 csapat 40 versenyzője indult el.

Pljesovszki János egyéni első helyével megvédte 2012-es helyezését, Gombkötő Sándor 5-ik helyezést ért el. A két egyéni helyezés csapat aranyat ért, egyet javítva a 2012-es helyezésen. Pljesovszki János a legjobb elméleti eredményért külön jutalmat kapott.

A rendezők kitettek magukért, a kupák mellé vásárlási utalvány és ajándékcsomag is járt.

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke felajánlása a csapatverseny első helyezettjeinek járó 20-20.000  Ft is megillette a polgárőreinket. 

Az egyesület részt vett a Megyei Polgárőr Napon Békésen:

A Békés Megyei Polgárőr Szövetség rendezésében 2013. július 21-én Békésen került megrendezésre a megyei Polgárőr Nap, melyen kitüntetések, elismerések is átadásra kerültek.

A kitüntetettek közt volt Gyulai Mihály a Szarvasi Polgárőr Egyesület tagja is, akit Békés Megye Rendőrfőkapitánya oklevél és pénzjutalom elismerésben részesített. 

A Szarvasi Polgárőr Egyesület és tagjai több elismerésben részesültek 2013-ban:

Az Egyesületet Szarvas Város Képviselőtestülete a „Védelmünkért Díj” kitüntetésben részesítette:

  • 2013. április 6-án az Országos Polgárőr Egyesület Közgyűlésén Tusjak Tamás az egyesület elnöke az Országos Rendőrfőkapitány tárgyjutalmát vehette át.
  • 2013. október 19-én az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Dr. Kopácsi Sándor érdemrend kitüntetésben részesítette Tusjak Tamást.
  • 2013. november 9-én Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének Érdemérem kitüntetésben részesült: Skorka András és Kovács György2013-ban megtartott közgyűlésen a 2012-es teljesítményért hét polgárőrt jutalomban részesített az egyesület vezetése.

20 éves a Szarvasi Polgárőrség, az ünnepi vacsorát 2013. november 9-én tartottuk.

Az ünnepséget megtisztelték a polgárőrség, a város és a rendőrség képviselői: Tusjak Tamás elnök, Dr. Demeter László korábbi polgármester, Babák Mihály polgármester, Oltyán Sándor rendőrkapitányság vezető, Kolozsi József OPSZ gazdasági elnökh., Gyarmati Sándor BMPSZ elnök.

A rendőrségen kívül a Magyar Postával és Szarvas Város Képviselő-testületével, Békésszentandrás Önkormányzatával van megállapodásunk.

A Képviselő-testület támogatása továbbra is jelentős, 2013-ban második legnagyobb támogatónk volt, az OPSZ után.

A SZPE jelentősebb támogatói 2013-ban:

Galli-Coop Zrt., Jelenker Kft., Pioneer Hi-Bred Zrt., Halásztelki üdülő Horgász Egyesület, Work-Metall Kft., Szarvasi Medicago Kft.

Új jelentős támogatók: Laktárius Kft., Szarvas Fisch Kft., Nagyrét Farm Kft., Szűcsfém Kft., Goldfood Kft., Biohungaricum  Kft., és néhány magánszemély.

Az egyesület pénzügyi helyzete: Részletesen a mellékelt egyszerűsített beszámoló tartalmazza.

Az egyesület technikai ellátottsága:

  • Iroda és az Önkormányzattól kapott irodabútorok
  • 2db Dacia gépkocsi (tulajdonos: Szavas Város Önkormányzata)
  • 1 db Skoda gépkocsi (tulajdonos: Rendőrség)
  • 1 db gépjárműre szerelt nagy értékű keresőlámpa
  • 2db éjjel-látó készülék
  • 1 db számítógép (használtan kaptuk)
  • 7 db URH rádió-adóvevő- használaton kívül
  • 1 db fénymásoló (szkennelő-nyomtató is)
  • 16 db nagy értékű zseblámpa, töltővel
  • 2 db mobiltelefon
  • 1 db fényképezőgép
  • 1 db GPS készülék
  • 3 db sátor pavilon
  • 2 db sörasztal
  • 4 db sörpad
  • 1 db mágnes tábla
  • 1 db elektromos kerékpár
  • Irodai bútorok

A Szarvasi Polgárőr Egyesület vezetése megköszöni Szarvas Város Képviselő-testületének mindazon támogatását, melyet az Egyesület eredményes működéséhez nyújtott 2013-ban.

Vezetőség