Felhívások, Közlöny

Karbantartás hiányában tévesen jelezhet a szén-monoxid-érzékelő

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába befutó téves jelzések között szén-monoxid-mérgezést bejelentő is előfordul. A széleskörű tájékoztatás révén egyre többen tudják, hogy az érzékelő életet menthet, sokan nincsenek viszont tisztában azzal, hogy karbantartás hiányában az eszköz bizony megtévesztheti tulajdonosát.


Az elmúlt időszakban többször előfordult a Békés megyei háztartásokban, hogy az érzékelők sípoló hangot adtak, s a lakosok helyesen cselekedve tárcsázták a 105-öt. A tűzoltók riasztása azonban mégsem volt indokolt, a készülékek ugyanis karbantartásuk hiánya miatt jeleztek. Meghibásodott, vagy éppen lemerült elemmel pontatlanul működő érzékelőkhöz szólították a tűzoltókat, elvonva ezzel az erőket és az eszközöket más káresetektől.

Szén-monoxid-mérgezés nem csak télen fordulhat elő; ha például a vízmelegítő égésterméke visszaáramlik a fürdőszobába, szintén komoly baj forrása lehet. A szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen a színtelen, szagtalan gyilkos jelenlétét időben jelzi, azonban már a vásárlása is kellő körültekintést igényel. Csak a megfelelően kialakított és szabvánnyal gyártott készülék a megbízható. Ezek egytől egyig szavatossági idővel rendelkeznek, és rendszeres karbantartást igényelnek. Amennyiben a szavatossági idő lejár, vagy a mérőműszer ellenőrzését hanyagolják, a mérés pontatlanná válhat, téves biztonságérzetet, adott esetben pánikot keltve.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért kéri, hogy mindenki gondoskodjon a mérőműszer ellenőrzéséről, megfelelő időközönként cseréljen, vagy cseréltessen benne elemet!

Téves biztonságérzet helyett legyen valódi a biztonság!