Hírforgó

„Jó példával a szarvasi családok összefogásáért“ konferencia

Hogyan is lehet a családokat összefogni? – merülhet fel a kérdés az olvasóban. A választ a 2014. július 23-án megrendezésre került a „Tapasztalatok átadása a családbarát szolgáltatások szervezésében” konferencián megkaptuk.


TÁMOP-5.5.1B-11/2-2011-0045.

Ezen a rendezvényen bemutatásra kerültek azok a jó gyakorlatok, amelyeket a programok megvalósítása során dolgozott ki a projektmenedzsment, figyelembe véve a projektben résztvevők igényeit.

A program vállat részcéljai: családokat támogató gyakorlati szolgáltatások nyújtása, tapasztalatok átadása, gyermekfelügyelet biztosítása, gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetését segítő szolgáltatások biztosítása, a családi életre nevelés elősegítése volt.

Természetesen mindez tevékenységközpontú és generációkon átívelő programsorozat egységét mutatta.

A 15 hónapon keresztül tartó program fő területei az ingyenes képzések, a családi napok, a családi tábor Erdélybe, egy hetes angol nyelvi tábor szervezése, folyamatos gyermekfelügyelet biztosítása, tanácsadói szolgáltatások működtetése, klubok kialakítása, eszközök vásárlása és konferenciák megrendezése.

A gazdag és sokrétű programkínálat segítséget, lehetőséget, motiváltságot nyújtott egy-egy család valamennyi tagjának.

Az eltelt közel másfél évben nem lankadt a családok érdeklődése, igényelték, figyelemmel kísérték a felkínált lehetőségeket, s a meghirdetett alkalmakon aktívan részt is vettek. Kiemelkedő terület az egyéni tanácsadás, a létszám az érdeklődés azt jelezte, hogy erre a szolgáltatásra igen nagy szükség van, s ezt a jövőben is valamilyen szinten érdemes megtartani, ahol nevelési, pedagógiai, pszichológiai, tehetséggondozással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ a szülők.

A konferencia témájához kapcsolódóan a rendezvény értékét emelve Dr. Melis János, Szarvas város jegyzője arról tartott előadást, hogy a város családpolitikája segítségnyújtó, támogató, családbarát. Jegyző úr gondolatait megerősítette köszöntőjében Szarvas város polgármestere Babák Mihály, aki elmondta, az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a város igazi közösséggé váljon.

Gaál Roland járási hivatalvezető édesanyák mellet az édesapák szerepét is kiemelte a családi életben.

Lázár Zsolt esperes a pályázat keretében megvalósított iskolai színdarabra utalt előadásában, kiemelve a család fontosságát a felnövekvő nemzedék életében.

Buda Annamária, a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai osztály vezetője előadásában arról szólt, hogyan tarthatjuk meg az egyensúlyt munkahelyünkben és családunkban, lelkiismeret-furdalás nélkül.

Rendezvényt Gáncs Péter elnökpüspök úr is megtisztelte, aki a konferencia zárásaként kifejezte köszönetét a programban résztvevőknek azért az áldozatos munkáért, amivel hozzájárultak sok szarvasi családok életének szebbé tételéhez.

„Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre!” (2Kor 9,8)