Hírforgó, Képgaléria, Média

Megkezdődtek az első világháborús megemlékezések

Mint az közismert, vasárnap délután a budai vár Savoyai teraszáról is elfújták az Il Silenziót – a Duna Televízió közvetítette élőben -, s ezzel kezdetét vette az első világháborús megemlékezések országos sora.


Hétfőn este – naprakészen az első nagy világégés kirobbanásának századik évfordulóján – Mezőtúron, a Kossuth téren, a felújított első világháborús emlékmű előtt kezdődött a megemlékezés, egyebek közt a Túri Olvasókör közreműködésével.

Ugyanebben az időpontban a Szarvasi Rezesband indulói invitálták az emlékezőket a Mittrovszky-kastély előtt álló emlékműhöz. A jól ismert marsok sorában felhangzott a legendás és abszolút korhű, alkalomhoz illő IV. honvédkerületi induló is. S ami a korhűséget illeti, arról leginkább Takács Miklós gondoskodott, mivel a Budapesten élő jeles lokálpatrióta két tábori csukaszürkébe öltöztetett bakát telepített Szolnokról – az ottani hagyományőrzők jóvoltából – az emlékmű elé rohamsisakban és puskával a kézben.

A megjelenteket Roszik Zoltán, a Tessedik Múzeum igazgatója köszöntötte, mintegy érzékeltetve, hogy itt és most egy centenárium – több éves és egész Trianon évfordulójáig tartó – rendezvénysorozat indul.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében az emlékezet sokféleségére és fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy egyes történelmi korszakokban és pillanatokban – mint például európai uniós csatlakozásunk időpontja – híján voltunk a megfelelő történelmi ismereteknek.

Helyi törekvésekből indította emlékbeszédét jeles helytörténészünk, dr. Molitorisz Pál, aki végül európai színterekre és Trianon történéseire is kitekintett. Korabeli lapok segítségével festette le 1914 nyarának szarvasi eseményeit, a mozgósítás megrendítő képsorait. (A háború során legkevesebb 7000 szarvasit mozgósítottak, a 31-es Szarvas Címtár 1153 hősi halottunkról szól, de ez akár 1200 is lehet. S közismert, hogy a harctereken 661 ezer katonát áldozott Magyarország. – A Szerk.)

A megemlékezés végén koszorúk, virágok és mécsesek kerültek Székely Károly halhatatlan alkotásának talapzatára.

Szarvason az emlékezések sora várhatóan szeptemberben gyűjteményes kiállítással és előadássorozattal folytatódik. Mezőtúron augusztus 5-én nyílik a “Mezőtúriak a pokol tornácán” című emlékkiállítás a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület szervezésében.