Hírforgó, Képgaléria, Média

A Vadász testvérek bemutatkozása Szarvason

Rendkívüli irodalmi és színházi élményhez jutott a Szarvasi Vízi Színház törzsközönsége hétfőn.


Szécsi Margit verseit Liszi Melinda tolmácsolásában hallhatták a rajongók. A szépséges verseket Vadász Gábor színművész, Vadász Erzsébet énekes és a gitáros énekes testvérek – Vadász Zsolt, Vadász László, Vadász Gergely – kíséretében hallgatta végig az autentikus cigány népzene dallamvilágába révült közönség.

Az est egészét házigazda-háziasszonyként Sovány Erzsébet vállalkozó vezette fel, méltatva a két színművész pályájának eddigi fontosabb állomásait.

Ezután vonultak a színpadra nagy taps kíséretében a Vadász testvérek és Liszi Melinda. A szarvasi-békéscsabai Vers a víz fölött estjeinek legnagyobb kisugárzással és játékkedvvel bíró főszereplője a versek előtt méltóságteljesen közvetítette a Jókai Színház vezetésének üzenetét, a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából.

Majd felhangzott a Zöld az erdő, zöld a hegy is… kezdetű cigány himnusz – az egyetlen népdal, amelyet a Kárpát-medence összes magyar ajkú cigány közössége ismer -, ettől kezdve a nézőtéren ülő kicsik és nagyok (itt voltak egy roma életmódtábor gyermekei is) egyik ámulatból a másikba eshettek a szívszorító módon, Vadász Erzsébet által előadott szerelmes népdalok és Szécsi Margit megrendítő asszonyi sorsot felvonultató sorai között. A Szécsi est egy Szerbiában is jól ismert népdal újrázásával ért véget, vastapstól kísérve.

Ezzel még csak félidejéhez érkezett a hétfői történet.

Rövid technikai váltás után Liszi Melinda Nagy László legszebb verseivel folytatta, ezúttal már újabb művészek társaságában. Lovas Gábor zenész fenomén – hatalmas sikerek előtt álló zeneszerző tehetség – szebbnél szebb balkáni és hazai ihletésű megzenésített verseket varázsolt dobon, fuvolán és gitáron. Jó partnere volt ebben a szépen éneklő Balázs Csongor gitáron és a népdalvilág ihletett énekese, Tatár Bianka. Liszi Melinda pedig a legfényesebb gyöngyszemekből válogatva ostromolta a lelkeket.

A nem mindennapi színpadi és zenei stílusbravúrral felvértezett kettős est a Ki viszi át a szerelmet… soraival ért véget, versben és dalban. Ez a Vadász Gábor, Tatár Bianka, Balázs Csongor, Lovas Gábor, Vadász testvérek összetételű csapat kiválóan működött Liszi Melinda mély merítésű, katartikus élményeket kiváltó vezényletével. Az általa életre keltett költemények sikongtak, simogattak, zúgtak és harangoztak egyszerre a 2014-es nyári évad ezen kettős produkcióján.