Felhívások, Közlöny

Állami ünnep, égi látvány

Békés megyében idén is ünnepi tűzijátékok sorával köszöntik majd az állami ünnepet, néhány településen pedig a nyár utolsó hónapjára tervezett falunap alkalmából szerveznek még „égi látványt”.


A katasztrófavédelem évről évre figyelmeztet; a tűzijáték lenyűgöző, de komoly veszélyeket is magában hordoz. A zavartalan élményhez elengedhetetlen betartani a helyes magatartási szabályokat, a tőle elvárható módon mindenkinek kötelessége követni az utasításokat.
A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályának és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatának szakemberei július végéig Békéscsabán, Gyulán, Sarkadon, Okányban, Újkígyóson, Kétsopronyban, Orosházán, Szarvason, Tótkomlóson, Ecsegfalván és Dévaványán is tartottak helyszíni szemlét. Az ellenőrzések során minden esetben vizsgálták, hogy a pirotechnikai termék felhasználása iránti kérelemhez csatolt helyszínraj megfelel-e a valóságnak. Figyelembe vették, hogy a tűzijáték tervezett színhelyét a tűzoltó gépjármű meg tudja-e közelíteni, biztosított-e a közelben vízszerzési lehetőség. A méretarányos helyszínrajzon a kérelmezőnek külön meg kell jelölnie például a tűzijáték telepítésének pontos helyét, a védő-, illetve a lezárandó területet, a környezeti veszélyforrásokat, a tájolást és a menekülési útvonalakat. Ezek megfelelőségét egytől egyig vizsgálták a szakemberek.

A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, nem veszélyeztetheti emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, valamint a tűzvédelmi előírásokat.

Tűzijátékra csak akkor kerülhet sor, ha a biztonságos felhasználás feltételei adottak.

A nézők figyelmébe:

  • A rendezvények szervezői külön utasításokat adhatnak, miként viselkedjünk, milyen fontos szabályokat tartsunk be a tűzijáték ideje alatt.
  • A tőle elvárható módon mindenkinek kötelessége eleget tenni a figyelemfelhívásnak és követni az utasításokat, a testi épség védelme érdekében.
  • Mielőtt a rendezvényre indulnak, figyeljék a helyi és az országos rádiók időjárási előrejelzéseit!
  • A tűzijáték helyszínén a kordonnal (műanyag szalaggal, kötéllel, fémkerítéssel stb.) lezárt területen kívül tartózkodjanak!
  • Vegyék figyelembe, hogy enyhe szélben a kihullási terület megnövekedhet!
  • Tartsák be a rendezvényszervezők utasításait!
  • Ha a tűzijáték után a működtetési területen kívül nagyobb mennyiségű anyagmaradványt találnak, értesítsék a működtetést végző pirotechnikust, vagy a rendezvényszervezőt!