Hírforgó

Érdeklődőkkel együtt járták be a Vajda új épületét

Szép számú vajdás öregdiák és szarvasi érdeklődő polgár látogatott el szombat délelőtt az új Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumba.


Utóbbiak Kitajkáné Szántai Mária igazgató asszony szíves invitálásának tettek eleget – mint az közismert, minden szeptemberi szombaton reggel nyolctól déli tizenkettőig szabadon látogatható az iskola.

A közgyűlést Rágyanszky István, a Szarvasi Öregdiákok Baráti Körének elnöke nyitotta meg – üdvözlő szavaiban külön köszöntve Gyuris János nyugalmazott nagykövetet és feleségét, Bencsik Zsókát. Mint kiderült, a mostani rendkívüli közgyűlésre a Gyulai Törvénysék Alapszabálymódosítási rendelkezésére került sor.

A megjelent tagság két, központilag elrendelt módosítást egyhangúlag meg is szavazott. E szerint a jövőben alapszabálymódosítás csak a közgyűlés háromnegyedes konszenzusával történhet. A második apróbb módosítás a felügyelőbizottsági tagsági feltételeket rendezi. Ezt követően csupa jó hír – adományok bejelentésére – került sor.

Gyuris János és Zsóka asszony mindketten vajdás öregdiákok lévén hárommilliós adományt tettek a gimnáziumi tanulók nyelvi tanulmányait erősítendő.

Az elnök bejelentette Bődi János öregdiák, az INTEGRÁL Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója nemes felajánlását. E szerint Bődi János Vajda Péter mellszobrát napokon belül elszállíttatja és felállítja a tanári kar által javasolt helyen.

Továbbá Rágyanszky István bejelentette, hogy a Budapesten élő Görgényi Ernő – 1939-ben érettségizett öregdiák – 50 ezer forintos adományt tett a Vajda-díjak vonatkozásában. Azzal a kéréssel, hogy ezentúl fiú diákot is jutalmazzanak a lányok mellett.

Ezt követően méltatták dr. Bakos Jánosné és 28 vállalkozó, a tanári kar és Kurucz Pálné felajánlásait a fizika szertár fejlesztésére. A vállalkozók 246 ezer forintot áldoztak e nemes cél érdekében.

Sonkoly János gazdaságis javaslatára a közgyűlés egyhangúlag megszavazta az adományok kedvező tőkehozamú számlán történő elhelyezését. Megemelték a “Szőnyi-díj” eddigi 400 ezer törzstőkéjét 800 ezerre.

A közgyűlés némi pogácsa- és ásványvízfogyasztás közepette a várva várt iskolabejárással folytatódott.

A következő, úgymond rendes közgyűlésre várhatóan decemberben kerül sor, amikor is az öregdiákok köre telephelyváltásáról is rendelkeznek majd.