Képgaléria, Média, Sziréna

Nemzeti minősítő, törzsvezetési- és terepgyakorlat

Az önkéntesekkel, a vízügyi, valamint az értékelésben és irányításban résztvevő hivatásos katasztrófavédelmi szakemberekkel együtt összesen 126 fő részvételével került lebonyolításra a KÖRÖS-KONDOR, a SÁRRÉT és a VIDRA Járási Mentőcsoport tizenhét órán át tartó közös nemzeti minősítő, törzsvezetési és terepgyakorlata Dévaványán, az egykori Téglagyár területén.


A feltételezés szerint 2014 nyara rendkívül csapadékos volt, a Tisza és a Körösök vízgyűjtő területén árhullámok alakultak ki. A talaj felső rétege telítődött vízzel, belvízi elöntések jelentek meg. Szeptember 6-án Dévaványa térségében hatalmas vihar söpört végig, melyet 100-110 km/órás széllökések kísértek. A település északkeleti részén lévő ipartelepen az épületek tetőszerkezetét a szél megbontotta, egy épület össze is dőlt. A helyi idősek otthonából is jelzés érkezett a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába három ember eltűnéséről. A szomszédos horgásztónál szintén többen bajba jutottak, egy lovaskocsi pedig a tóba csúszott.

Az árvíz ellen nyúlgátépítéssel, bordás megtámasztással, buzgár-elfogással kellett védekezni, azonban a hivatásos erők nem voltak elegendőek és speciális szakfeladatok ellátására volt szükség, így a megyei védelmi bizottság elnöke a szeghalmi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén megalakított önkéntes mentőszervezetek alkalmazását rendelte el a megyei igazgató javaslatára.

A mentőcsoportok tagjai törzsvezetési-, és terepgyakorlat keretében árvízi védekezési, vízből mentési, kutatási, viharkár-elhárítási feladatokat hajtottak végre a nemzeti minősítési követelményrendszer alapján. A kiterjedt káresemény kezelésére és felszámolására a Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység is alkalmazásra került, mely mobil vezetési pontként a kárhelyszínekről beérkező információk feldolgozását és a kárelhárítási feladatok koordinálását szolgálta. A gyakorlaton mindhárom mentőszervezet munkáját megfelelőre értékelte Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, megyei igazgató, aki az erről szóló tanúsító okleveleket közösen adta át a Szeghalmi Járási Hivatal vezetőjével Détárné Molnár Andreával, a Gyomaendrődi Járási Hivatal vezetőjével, Andó Ágnessel és a Szarvasi Járási Hivatal vezetőjével, Gaál Rolanddal, valamint Szarvas város polgármesterével Babák Mihállyal és Valánszki Miklós Róberttel, Dévaványa polgármesterével.

A mai napon végrehajtott sikeres gyakorlat után a mentőcsoportok jogosulttá váltak arra, hogy Magyarország bármely pontján, zárt kárterületen önállóan végezzenek védekezési, beavatkozási és kárfelszámolási munkálatokat, támogatva, kiegészítve a hivatásos katasztrófavédelmi szervek tevékenységét.