Hírforgó

Szarvas elsők között került be az emlékhelyek albumába

A Magyar Kormány jó esztendeje hozta létre az egyfolytában dinamikusan munkálkodó Nemzeti Örökség Intézetét Radnainé dr. Fogarasi Katalin elnök irányításával.


Terekbe_irt_mult_boritoA NÖRI szeptember 5-én a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében tartotta a “Terekbe írt múlt” című album bemutatóját, amelyben a jelenlegi tizenhárom nemzeti és negyvenhét történelmi emlékhelyet méltatják szövegben és képekben. Városunkat e jeles közéleti és kulturális eseményen Babák Mihály polgármester és Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke képviselték. Mint ismeretes, annak idején Babák Mihály igen sokat munkálkodott személyesen azon országgyűlési képviselőként, hogy az Országgyűlés 2011 decemberében megalkothassa 59-es sorszám alatt a Nemzeti és Történelmi Emlékhelyekről szóló jogi hátteret.

A bemutatót és egyben szakmai műhelykonferenciát a nemzeti és történelmi emlékhelyeket érintő kérdésekről Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke és Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötték.

– Olyan mű a Terekbe írt múlt, amely számot adva az emlékezés helyeiről, megtapasztalhatóvá és átélhetővé teszi történelmünket – hangsúlyozta Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte: a tizenhárom nemzeti és negyvenhét történelmi emlékhelyet ismertető munka illusztris album formájában méltó az Európában is különleges intézethez.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin egyebek közt megfogalmazta: a NÖRI célja ezen albummal is megalapozni a fiatalok hazaszeretetét.

– Ezért szeretnénk – mondotta az elnök asszony -, ha minden középiskolába eljutna a kiadvány, azzal a dekoratív térképmelléklettel együtt, amely szemléletesen érzékelteti emlékhelyeinket.

A szakmai műhelykonferencián más kérdések mellett szó esett a rendkívül dekoratív album országos terjesztéséről is. Szarvas ebben is élen jár, mivel a hétvégi Szilvanapokon nálunk már a Tessedik Sámuel Múzeumban megvásárolható lesz az album. Szarvas lokálpatrióta közösségének megbecsülése, hogy a szépséges és tartalmakban gazdag könyvben a Történelmi Országközepet a világ összmagyarságához méltó módon négy oldalon keresztül mutatják be.