Képgaléria, Média, Sziréna

Jelentős támogatás az önkéntes tűzoltó egyesületek részére

A megyei igazgatóság folyamatosan adja át a települések részére a központi pályázaton nyert új tűzoltó szakfelszereléseket.


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetséggel közösen pályázatot írt ki ez év tavaszán az önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrző tevékenységéhez kapcsolódó technikai ellátás javításának, az üzemeltetési költségek, valamint az önkéntes tűzoltók oktatásának támogatására.

A kitűzött célok megvalósítására 300 millió forint volt szétosztható azon egyesületek között, amelyek rendelkeznek együttműködési megállapodással a működési terület szerinti hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal és vonatkozó szakmai szempontok alapján besorolást nyertek az I-IV. kategória egyikébe.

Az idei központi költségvetés az önkéntesség elvén alapuló egyesületek iránti megbecsülése jeléül a források jelentős emelését biztosította, hiszen 2012-höz képest háromszorosára emelkedett a pályázati összeg mértéke. A pályázati kiírás alapján a különböző kategóriájú önkéntes tűzoltó egyesületek különböző mértékű támogatást igényelhettek, a legtöbb pénzre az egyes kategóriába tartozók aspirálhattak.

Békés megye vonatkozásában a pályázaton történő részvétel kiemelkedően sikeresnek tekinthető, hiszen a pályázatot benyújtó mind a 14 önkéntes tűzoltó egyesület (Battonya, Békéssámson, Csanádapáca, Csorvás, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Kevermes, Kondoros, Köröstarcsa, Kötegyán, Mezőberény, Nagymágocs, Sarkad, Tótkomlós) közel a kategóriájának megfelelő maximális támogatást nyerte, melynek köszönhetően 10.208.722 Ft,- értékű támogatás átadása történik meg a napokban.

Gyomaendrődön a pályázaton nyert eszközök átadásán túl a város polgármestere oklevelet adott át Kiss Endre részére. A Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnok-helyettese 2014. szeptember 14-én lakóháztűz során hőterhelés alatt lévő gázpalackot hozott ki az épületből sugárvédelem alatt. Cselekedetével kiemelkedő helytállást nyújtott és olyan példamutató magatartást tanúsított, amely követendő példaként szolgál.